Skip to content
Educație

Klaus Iohannis pledează pentru creşterea calităţii învăţământului prin extinderea cooperării între universităţile româneşti şi cele din străinătate

presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a primit joi la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Consorţiului „Universitaria”, formată din prof. univ. dr. Marian Preda – Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Daniel David – Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marilen Pirtea – Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara şi prof. univ. dr. Nicolae Istudor – Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, transmite Administraţia Prezidenţială.

Întâlnirea a avut loc în contextul organizării reuniunii anuale a Consorţiului „Universitaria”, găzduite, în acest an, de către Universitatea din Bucureşti. Totodată, evenimentul răspunde direcţiilor de acţiune deschise cu ocazia lansării, la începutul anului 2022, de către Comisia Europeană, a Strategiei Europene pentru Universităţi. Printre subiectele abordate s-au regăsit şi implementarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă, precum şi a Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, lansat în dezbatere publică de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

La discuţii, au fost abordate şi alte teme de interes, care au inclus modalităţile de stimulare a procesului de internaţionalizare a învăţământului superior, prin prisma sprijinului acordat universităţilor care sunt angrenate în proiecte europene şi cu caracter internaţional. De asemenea, au fost explorate o serie de variante de consolidare a cooperării între universităţi româneşti şi alte instituţii de cercetare-dezvoltare-inovare din ţară şi din afara graniţelor.

„Un subiect important abordat de către reprezentanţii Consorţiului „Universitaria” a vizat nevoia susţinerii diversificării misiunilor universităţilor româneşti, pentru a răspunde nevoilor diferite ale societăţii, precum şi pentru stimularea excelenţei în îndeplinirea obiectivelor asociate acestor misiuni de către fiecare instituţie de învăţământ superior în parte”, arată Administraţia Prezidenţială, în comunicatul de presă.

În contextul asumării de către Guvernul României a elaborării unui nou cadru legal privind implementarea viziunii proiectului „România Educată”, a fost subliniat rolul mediului academic în reforma educaţiei, precum şi în creşterea calităţii formării iniţiale şi continue a cadrelor didactice, conchide sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *