Skip to content
Politică

Klaus Iohannis și Adrian Curaj participa la o conferință privind educația

Klaus Iohannis și ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, participă luni la deschiderea Conferinței „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Invăţământul Superior din România”. Evenimentul reunește peste 800 cercetători români din țară și străinătate, contribuind la întărirea cooperării dintre comunitatea științifică din țară si cea din Diaspora, la dezvoltarea de proiecte internaţionale inter- şi transdisciplinare, la creşterea vizibilităţii şi impactului internaţional al rezultatelor ştiinţifice româneşti, potrivit romaniatv.net.

Aflată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, conferința se desfășoară la Centrul Universitar Timişoara, în perioada 25-28 aprilie. Ajuns la cea de-a IV-a ediţie, evenimentul este organizat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCȘ).

Evenimentul are capacitatea de a-i aduce pe cercetătorii români din afara granițelor mai aproape de țară, de a stimula realizarea unor parteneriate educaţionale, sociale şi economice pe termen lung, între instituţiile de învăţământ superior şi cercetare din România şi cele de peste graniţă, unde activează Diaspora românească.

Cercetătorii din Diaspora provin din instituţii de prestigiu din ţări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Franţa, Germania, Danemarca, Finlanda, Spania, Italia etc.

Conform ministrului Adrian Curaj, conferința din acest an vine cu câteva premiere, precum tematica abordată, care dezvăluie o serie de elemente inovatoare în raport cu ediţiile precedente, colaborarea instituțională vastă și activă în privința organizării evenimentului, precum și găzduirea tuturor lucrărilor de către un singur centru universitar.

Prezenţa colegilor noştri din străinătate va însemna enorm, pentru că, evaluând deja ceea ce avem, vom vedea împreună unde putem face diferenţa în context regional, european şi global. Vom mai avea încă o noutate: la fiecare eveniment pe care-l planificăm, vom invita o personalitate care nu este din România tocmai pentru a înţelege forţa noastră de a lucra împreună. În plus, dăm un mesaj puternic: România nu înseamnă doar Bucureşti! România înseamnă şi alte oraşe, există concentrări semnificative de energii şi nuanţe diferite pentru fiecare dintre oraşele ţării. Prin urmare este important că spunem că România nu este într-un singur loc, ci peste tot”, a declarat ministrul Educaţiei.

Pe parcusul celor celor patru zile ale Conferinței vor fi organizate 21 de Workshop-uri Exploratorii [2] în cadrul cărora vor fi discutate subiecte extrem de actuale și de relevante pentru cercetarea științifică. Workshop-urile acoperă domenii diverse, de la fizică şi matematică, ştiinţe inginereşti şi medicale, până la ştiinţe sociale şi umaniste. Iată câteva dintre ele: „Actualitate şi perspectiva în domeniul energiilor regenerabile”, „Aplicaţii spaţiale: ştiinţă, industrie, securitate”, „Bioeconomie – productie, procesare si consum sustenabile”, „Ce știm despre diaspora românească?”, „Educație pentru inovație – cum răspund sistemele de educație noilor generații”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *