Skip to content
Opinii & Analize

Klaus Iohannis, tot înainte spre anticipate. Dubla însemnătate a desemnării lui Florin Cîțu pentru funcția de premier

Inquam Photos / Octav Ganea

În urma consultărilor de ieri cu partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe ministrul interimar de Finanțe, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. Astfel, acesta are 10 zile la dispoziție pentru a veni în Parlament cu programul de guvernare și cu lista de miniștri.

Prin desemnarea lui Florin Cîțu, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cât se poate de clar și anume acela că nu a renunțat la ideea alegerilor anticipate. Practic, tactica lui Iohannis a fost aceea de a desemna un premier care să întrunească simultan două condiții: să fie respins de PSD și să nu reprezinte un pericol pentru Ludovic Orban la șefia Partidului Național Liberal.

Florin Cîțu, inamicul PSD

În primul rând, numirea lui Cîțu reprezintă o mișcare de sacrificiu. Premierul desemnat a fost în mod constant una dintre țintele predilecte de atac ale social democraților. Acesta este de ceva timp într-un conflict deschis cu fostul ministru de Finanțe, Orlando Teodorovici, dar si cu Gabriela Firea, unul dintre liderii influenți din PSD la ora actuală.

În plus, PSD a declarat, încă dinainte de nominalizare, că nu va susține un premier liberal și că opțiunea sa rămâne un guvern tehnocrat sau unul de uniune națională. Date fiind raporturile dintre Cîțu și social-democrați, propunerea președintelui Iohannis pentru funcția de premier poate fi catalogată drept de „nevotat”. PSD va încerca prin toate mijloacele posibile să-l împiedice pe Cîțu să devină premier.

Florin Cîțu nu râvnește la șefia PNL

Al doilea criteriu luat în calcul de Klaus Iohannis a fost ca persoana desemnată să nu reprezinte un pericol pentru funcția de președinte al PNL, funcție deținută de ex-premierul Ludovic Orban. Desemnarea Ralucăi Turcan sau chiar a lui Cătălin Predoiu pentru funcția de premier ar fi dus la crearea unui pol de putere în PNL care ar fi urmărit preluarea șefiei partidului. Or președintele Klaus Iohannis nu își permite acum să arbitreze lupte intestine în interiorul Partidului Național Liberal.

Pentru declanșarea anticipatelor este nevoie de o unitate monolită a partidului. Florin Cîțu reprezintă astfel varianta sigură și din acest punct de vedere, de vreme ce fostul ministru al Finanțelor nu are astfel de ambiții persoanele. Acesta este unul dintre oamenii de încredere al președintelui, fiind dispus să își joace rolul de sacrificiu până la capăt. Desigur, cu decizia CCR pe masă, Cîțu va trebui să mimeze încercarea de a forma o majoritate în jurul său, lucru pe care îl vom vedea în următoarele zile.

În realitate însă, liberalii se așteaptă ca premierul desemnat să nu primească votul de investitură în Parlament. Astfel, Florin Cîțu cel mai criticat ministru de către PSD, poate avea un rol-cheie în procedura premergătoare dizolvării Parlamentului.

1 comentariu la “Klaus Iohannis, tot înainte spre anticipate. Dubla însemnătate a desemnării lui Florin Cîțu pentru funcția de premier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *