Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, tot mai aproape de suspendare? Analist politic: Este clar un garant al crizei, nu al rezolvării acesteia

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și sociologul Alfred Bulai a vorbit despre criza politică din România, susținând că toate acțiunile președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește numirea unui nou premier îl pot condamna pe acesta la suspendarea din funcție.

„Deocamdată domnul Iohannis o tot lălăie, spunându-ne niște prostii că ar trebui să fie maturi, să vadă, să discute, dar ce să discute?! Toți și-au spus punctul de vedere foarte clar.

Parlamentul, la rândul lui, îl poate înregistra pe Iohannis cu procedura de suspendare. De data aceasta ar avea chiar un motiv întemeiat în comparație cu cazul Băsescu. Iohannis este clar un garant al crizei, nu al rezolvării acesteia. Ce să îi lași să se gândească?! La ce?! Îi chemi și la după prima rundă de consultări imediat vii cu propunerea, nu după o săptămână, în condițiile în care toată lumea a spus public ce vrea, deci nu prea ai ce discuta cu liderii politici.

Din punctul meu de vedere, acum, Parlamentul are rol central pentru că în acest moment Parlamentul nu este controlat de Iohannis, chiar deloc. Există posibilitatea ca domnul Orban să rămână în continuare președintele Camerei Deputaților pentru că nu știu dacă mai poate fi daj jos. S-ar putea să-l țină acolo și PSD-ul și USR-ul tocmai pentru că a fi controlat total Parlamentul.

Nu sunt naiv să cred că nu sunt băgate tot felul de servicii și structuri de interese, ca să fie chiar așa o luptă între Parlament și președinte, dar Parlamentul poate să joace în acest moment, deși nu cred că o va face pentru că e destul de complicat.

Procedura de suspendare nu este nici ea simplă, însă oricum nu o poți face chiar acum, ci atunci când s-ar pune problema ca Klaus Iohannis să nu aibă 50% la referendum.  Acum e chiar la limită, deci n-ar fi foarte sigură validarea referendumului pentru că încă nu am ajuns la o criză foarte mare. Dacă știu să puncteze foarte bine și să ajungă la momentul cheie, e posibil să fie suspendat. Oricum, prin februarie vor mai dubla și SPP-ul ca să nu aibă probleme mult mai grave președintele. 

Nu e oricum ușor, ai nevoie de acorduri și un suport pe plan internațional. Nu e banal să suspenzi un președinte, dar nici imposibil. Condițiile sunt mult mai bune decât în 2012. E posibil ca domnul Iohannis nici să nu mai aibă același suport internațional pe care l-a avut până acum, dar sunt speculații, vom vedea în funcție de evoluțiile politice pe plan internațional”, spune Bulai.

Analistul susține că în acest moment președintele nu face nimic ilegal, chiar dacă acțiunile acestuia sunt „în contradicție cu așteptările noastre legitime”. 

„Deocamdată nu riscă foarte mult pentru că știe că nu se poate întampla nimic într-o săptămână-două. El, din punct de vedere constituțional, poate lungi până la un punct propunerea de prim-minsitru. Nu scrie nicăieri că trebuie să facă asta imediat, ni se pare doar nouă că ar trebui să se grăbească pentru că e criză.

Ceea ce face președintele este în contradicție cu așteptările noastre legitime, dar nu sunt ilegale pentru că nu îl oprește nimeni să spună propunerea de prim-ministru peste 2-3 zile, să iasă să vorbească următoarea zi după întâlnire, să ne zică că nu s-a ajuns la o concluzie și că eventual mai face un rând de întâlniri. Deci intrăm eventual în noiembrie cu aceste întâlniri. Ceea ce vă zic eu este varianta de bun simț, dar el poate să o lungească și cu 3 runde. 

Cert este că domnul Cîțu a fost o opțiune proastă a domnului Iohannis. Sunt convins că nu se aștepta să performeze atât de prost politic, dar domnul Iohannis nu s-a gândit să schimbe din mers strategia și merge pe aceasta în continuare.

În momentul în care se vedea clar că există o mare ostilitate față de domnul Cîțu, putea să gândească a treia cale rapid. Trebuia schimbat și în momentul acesta nu mai avea nicio problemă. Domnul Cîțu oricum este un anti-talent total în materie de comunicare politică. Și oamenii din tabăra lui se simt într-un disconfort teribil, adică un om care silabisește și citește de pe foi, stai puțin…Asta va fi locomotiva noastră?! Ăia din tabăra lui nu-s tâmpiți. Da, e o miză, controlează totul, e totul bine pe termen scurt, dar la alegerile prezidențiale Iohannis va dispărea definitiv din punct de vedere politic. Iohannis va sta și mai rău și atunci, acești politicieni cu cine mai merg?!

Ruptura cu tabăra Orban va fi dureroasă, nu acum, dar pe termen lung este o situație foarte proastă”, conchide Alfred Bulai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *