Skip to content
Politică

Klaus Iohannis: „Trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G și din punct de vedere al securității naționale, deci implicit și din punctul de vedere al securității NATO”

Cu ocazia participării la summitul NATO de la Londra, președintele Klaus Iohannis a subliniat preocuparea privind implementarea viitoarei tehnologii 5G și a arătat că această chestiune este una care trebuie privită din punctul de vedere al securității naționale și implicit al securității NATO.

„Această chestiune (nr. tehnologia 5G) a fost abordată de unii dintre participanții la discuție și devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G și din punct de vedere al securității naționale, deci implicit și din punctul de vedere al securității NATO. Este un proces care nu este finalizat prin decizie, dar faptul că mereu se ia decizia arată că această preocupare există și este una reală.

Odată ce introducem 5G această chestiune devine vitală pentru că nu înseamnă doar o telefonie mai performantă sau un smartphone mai performant, 5G este gândit să intre în toate sferele vieții cotidiene, a vieții de stat, a comunicării între cetățean și instituție, între instituții, până la urmă și între lucruri există ceea ce se numește internetul lucrurilor și atunci impactul evident va fi și pe securitate națională și trebuie să ținem cont de aceste lucruri”, a subliniat Iohannis.

În România, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat că licitația pentru licențele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toți pașii necesari, informează b1.ro.

Pe 20 august, Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează ceea ce ar putea afecta compania Huawei.

Criteriile sunt:

– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *