Skip to content
Politică

Klaus Iohannis va găzdui luni, alături de preşedintele Poloniei, Summitul Formatului Bucureşti

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Şeful statului Klaus Iohannis, alături de preşedintele Poloniei Andrzej Duda, va găzdui luni, 10 mai, Summitul Formatului Bucureşti (B9), informează Administraţia Prezidenţială. Evenimentul organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis se va desfăşura cu prezenţa în Capitală preşedintelui polonez şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit news.ro.

„Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf”, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

" "
" "

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone Andrzej Duda la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Košice (28 februarie 2019).

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *