Skip to content
Politică

Klemm cade în picioare, chiar dacă-l recheamă Trump SURSE

www.hotnews.ro

Hans Klemm are toate şansele să cadă în picioare, chiar dacă îl va rechema preşedintele ales Donald Trump din calitatea de ambasador al SUA în România.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, nu va trebui să îşi părăsească postul ca urmare a deciziei preşedintelui ales, Donald Trump, de a rechema ambasadorii numiţi de Barack Obama, el fiind diplomat de carieră şi nu unul numit politic, au explicat surse diplomatice pentru News.ro.

Potrivit sistemului din Statele Unite, ambasadorii sunt fie diplomaţi de carieră (Ofiţeri ai Serviciului Extern), fie sunt numiţi politic, pe filiera preşedintelui SUA sau a partidului din care acesta provine. Toţi ambasadorii servesc „la discreţia preşedintelui”, însemnând că pot fi revocaţi oricând de preşedintele american, pentru numire fiind nevoie şi de aprobarea Congresului.

Hans Klemm este diplomat de carieră, incepând cu 1981. El a fost numit în România în 2015.

Decizia preşedintelui ales Donald Trump de a rechema ambasadorii numiţi de Barack Obama se referă la ambasadorii numiţi politic, nu şi la diplomaţii de carieră.

Astfel, Klemm nu ar fi afectat de această măsură, au explicat surse diplomatice, însă şi el, ca şi ceilalţi ambasadori, pot fi revocaţi printr-o decizie directă a preşedintelui SUA.

Sunt afectaţi însă alţi ambasadori din Europa, precum Matthew Barzun, ambasadorul din Marea Britanie, care a fost numit de Obama în 2013, după ce a lucrat în echipa sa de campanie din 2008 şi a fost şeful de campanie în 2012. El a fost anterior director în cadrul unei companii de media online. Este afectat de decizie şi ambasadorul din Germania, John B. Emerson, numit în 2013, care este de carieră avocat, şi nu membru al corpului diplomatic. Ar putea fi afectaţi şi ambasadorii din Franţa şi din Italia, însă ambasadorul american la Moscova, John F. Tefft, şi-ar putea păstra postul, el fiind, la rândul său, diplomat de carieră încă din 1972.

Un alt ambasador afectat de măsură este cel din Canada, Bruce Heyman, numit politic, care a anunţat deja, pe Twitter, că va da curs solicitării lui Trump. „Aşa cum mi s-a cerut, demisionez din funcţia de ambasador al Statelor Unite în Canada, din 20 ianuarie”, a scris el. Heyman este un om de afaceri, membru al Partidului Democrat. A fost numit de Obama ambasador în Canada în 2014.

Echipa de tranziţie a viitorului preşedinte Donald Trump a emis un mandat general prin care le cere tuturor ambasadorilor instalaţii în funcţii de către preşedintele Barack Obama să părăsească posturile până la ziua învestirii, pe 20 ianuarie, a declarat vineri ambasadorul american în Noua Zeelandă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *