Skip to content
Politică

Kosovo, încă un pas spre aderarea la UE

Uniunea Europeană (UE) și Kosovo au semnat marți, la Strasbourg, acordul de stabilizare și asociere, asta reprezentând o primă etapă în direcția aderării la UE pentru această fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008, informează agerpres.ro.

Documentul a fost semnat în clădirea Parlamentului European de la Strasbourg de către premierul kosovar Isa Mustafa, ministrul kosovar al integrării europene Bekim Collaku și, din partea europeană, de comisarul UE pentru extindere Johannes Hahn și de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini.

Cele 28 de țări ale UE au dat undă verde, la 22 octombrie, pentru semnarea acestui acord, care are loc după doi ani de negocieri, în pofida faptului că cinci țări din UE (Spania, Grecia, Cipru, România și Slovacia) nu recunosc independența Kosovo.

Acordul de stabilizare și asociere (ASA) constituie o etapă importantă în apropierea unei țări de UE. El instaurează o zonă de liber schimb și stabilește pașii de urmat în domenii precum guvernarea, statul de drept, drepturile omului și sistemul judiciar, pentru a le apropia progresiv de standardele europene.

Astăzi, intrăm într-o relație contractuală cu UE, ceea ce reprezintă un proces foarte important în opinia noastră”, a declarat, la rândul său, premierul kosovar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *