Partidul de stânga-populist al premierului Albin Kurti, Autodeterminarea (VVL), aflat la putere, a câștigat duminică alegerile generale din Kosovo, potrivit rezultatelor preliminare, lucru care poate duce la noi tensiuni cu Statele Unite și Uniunea Europeană din cauza tratamentului aplicat minorității sârbe.
Cu 88% din voturi numărate, VVL a obținut 41,3%, Partidul Democrat din Kosovo (PDK), de dreapta, clasându-se pe locul al doilea cu 21,8%, urmat de Liga Democrată (LDK), de centru-dreapta, cu 18,1% și de coaliția naționalistă de stânga AAK-Nisma, cu 7,6%.
În situația actuală, cota de voturi va însemna că VVL va trebui să găsească un partener de coaliție – ceea ce s-ar putea dovedi o provocare, având în vedere naționalismul pro-albanez al lui Kurti și nevoia de compromis pentru a rupe izolarea internațională a Kosovo, scrie POLITICO.
Fostă provincie a Serbiei, Kosovo și-a declarat independența în 2008, după un război civil brutal în anii ’90 între sârbii și albanezii din fosta Iugoslavie. VVL a fost primul partid care a îndeplinit un mandat complet de patru ani în guvernul din capitala Priștina, după ce a obținut 50,3 % din voturi în 2021.
Din 2021, Kurti a făcut presiuni asupra comunității etnice sârbe din nordul Kosovo, care numără până la 50.000 de persoane din cei 1,6 milioane de locuitori ai zonei, pentru a accepta autoritatea Priștinei. Aceasta a inclus închiderea băncilor sârbești și a instituțiilor paralele de guvernare din enclavă și forțarea sârbilor să pună plăcuțe de înmatriculare kosovare pe mașini.
Kurti a refuzat, de asemenea, să onoreze un acord din 2013 cu Serbia pentru a permite municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo să formeze asociații autonome în domeniul educației, sănătății și economiei.
Kurti a apărat aceste politici dure ca fiind o necesitate a statului de drept, însă UE a suspendat o parte din ajutorul financiar pentru Kosovo în iunie 2023. Cererea de aderare a Kosovo la UE rămâne, de asemenea, blocată, cinci țări membre nerecunoscându-i încă independența.
Între timp, Pristina nu s-a descurcat mult mai bine cu a doua administrație a președintelui american Donald Trump.
Începând din 1999, USAID, ramura de dezvoltare a guvernului de la Washington, a investit peste 1 miliard de dolari în Kosovo, însă o decizie recentă a lui Trump de a îngheța ajutorul extern timp de trei luni – o parte din aceasta a finanțat integrarea occidentală a Kosovo – a surprins capitala kosovară.
Chiar dacă ajutorul va fi reînnoit, Kurti are în mod clar probleme politice de rezolvat la Washington.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News