PSnews

Ultima Oră

Kovesi aduce clarificări și în scandalul înregistrărilor DNA

revistablogurilor.ro

Șefa DNA aduce clarificări și în scandalul iscat în jurul înregistrărilor ajunse în presă și prezentate de România TV în urmă cu o lună, încă nefiind cunoscut cine a făcut această surgere de informație.

Citiți și: Turbulențe la vârful DNA: Kovesi vrea să găsească „infractorul” care a scurs în presă înregistrările cu ea

În cadrul amplului interviu condus de jurnaliștii de la Ziare.com, se atinge și subiectul înregistărilor, care a iscat multe cotroverse. Întrebată de autenticitatea acestora, șefa DNA a transmis că este un montaj, o prelucrare a ceea ce s-a discutat.

Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discutie pe care am avut-o in cadrul unei sedinte de lucru desfasurate in interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmatii pe care nu le-am facut.
Mi se pare important sa va explic contextul. Inca de la inceputul anului, am dispus efectuarea unor controale la diverse structuri ale DNA, centrala si din teritoriu. In activitatea noastra obisnuita avem astfel de sedinte cu procurorii, in care discutam situatia unor dosare, in special a dosarelor vechi, adica inregistrate in urma cu un an, doi ani. Acea sedinta a fost una de lucru, operativa, in care s-a discutat situatia dosarelor aflate pe rolul unei sectii a DNA. Au fost prezenti toti procurorii cu functii de executie si conducere, au fost discutate dosarele aflate in lucru la procurori. Nu s-au discutat chestiuni publice, ci anchetele si dosarele aflate in lucru.

(…) Ceea ce a aparut in spatiul public nici macar nu respecta cronologia sedintei. Au fost amestecate fraze si propozitii dintr-o parte a sedintei, cu fraze si propozitii din alta parte. Si exista expresii si fraze pe care nu le-am folosit.„, subliniează Kovesi.

În plus, aceasta ridică un semnal de alarmă cu privire la faptul că dosarele investigate ar putea fi puse în pericol, dat fiind că s-au făcut publice fragmente din discuții clasificate.

Ar putea fi in pericol chiar dosarele pe care le investigam. In acea sedinta, noi am discutat ce dosare sunt in lucru, ce activitati au facut procurorii, pentru ca ei trebuie sa justifice de ce un dosar nu e solutionat de un an. Si trebuie sa arate ca au lucrat ritmic in dosare. S-a discutat despre anumite probe pe care ei le-au administrat sau urmeaza sa fie administrate.

Deci pe aceasta inregistrare sunt discutii referitoare la dosare penale care nu sunt in faza publica, sunt in lucru, in unele dintre ele nu s-a comunicat nimic in spatiul public. In acest moment, este posibil ca persoane aflate in ancheta sa cunoasca despre aceste dosare.„, a adăugat Laura Codruța Kovesi.

Șefa DNA se justifică și în cazul folosirii unor cuvinte colocviale, despre care infirmă să le fi folosind, spunând că au fost folosite anumite programe specializate să formeze cuvinte noi, prin alăturare de litere deja rostite.

Citiți și: Kovesi, primele declarații despre Dragnea și Tel-Drum

Întrebată de existența unor suspecți, Kovesi s-a axat să explice importanța pe care o au anumite informații atunci când scurse către public.

As incepe prin a va explica de ce a fost deschis dosarul. In primul rand, pentru ca s-au discutat chestiuni care nu sunt destinate publicitatii. Noi anchetam modul in care informatii care nu au fost destinate publicului au ajuns in afara institutiei.
Aceasta infractiune e data in competenta exclusiva a DNA prin lege, deci nu anchetam pentru ca asa vrem noi, ci pentru ca asta ne e competenta. Iar pentru fapte care exced competentei noastre am sesizat PICCJ, unde a fost deschis un alt dosar.„, a precizat aceasta.

Jurnaliștii, nemulțumiți de răspuns, au repetat însă întrebarea legată de suspecți, Kovesi declarând evaziv că „în acest moment este inceputa urmarirea penala doar pe fapta„.

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi