Skip to content
Puterea Știrilor Video

Kovesi, candidatul USR la alegerile prezidențiale? Director INSCOP Research: „Probabil dacă ar întreba-o cineva, ar spune că nu și-ar dori așa ceva”

Inquam Photos / Octav Ganea

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, are în continuare un nivel ridicat de încredere, susține politologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Remus Ștefureac a precizat că sunt două personalități care vin din poziții internaționale și care pot fi competitori redutabili la alegerile prezidențiale din 2024: Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană.

„Nu știu dacă a întrebat-o cineva. Probabil dacă ar întreba-o cineva, ar spune că nu și-ar dori așa ceva. Sau cine știe ce va spune. Doamna Kovesi are în continuare un nivel ridicat de încredere, văzut și din măsurătorile noastre, dar și din măsurătorile altor institute. Se situează destul de sus la capitolul încredere. Aici sunt două personalități care vin din poziții internaționale și care pot fi competitori redutabili. Una este doamna Kovesi, celălalt este domnul Geoană care, de asemenea, mai ales în acest context al războiului din Ucraina, venind din postura de secretar general al NATO și având o credibilitate uriașă și o îndemânare de a fi prezent, are un nivel de încredere foarte ridicat în acest moment.

Domnul Mircea Geoană nu poate candida decât din partea PSD. Chiar un lider PSD a invocat acest lucru, în sensul că poate fi o opțiune. În cazul PSD, însă, pot fi mai multe opțiuni. L-ați amintit pe domnul Marcel Ciolacu, doamna Gabriela Firea, dar ține foarte mult și de sprijinul pe care l-ar obține din partea partidului. Cred că mai degrabă ar fi împinsă la o candidatură dacă s-ar ști că nu sunt șanse de câștig”, a declarat politologul Remus Ștefureac.

Procurorul-şef european, Laura Codruța Kovesi, ar putea fi candidatul la prezidențiale al USRPLUS, potrivit mai multor analiști politici. De altfel, cei de la USRPLUS au mai lansat această candidatură în anul 2019. Cu toate acestea, mai există o variantă care se vehiculează în această formațiune politică și anume Cătălin Drulă, președintele interimar al partidului, care ar putea deveni candidat la alegerile din 2024.

Următoarele alegeri prezidențiale din România vor avea loc în 2024 și vor fi primele alegeri ce vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2008 și cu cele europarlamentare după 2014, fiind prima dată când toate cele 4 alegeri se desfășoară în același an. La alegerile prezidențiale din 2019, Klaus Iohannis a fost reales Președintele României cu 66,09% în turul 2, obținând 37,82% în primul tur. Astfel, potrivit articolului 81 din Constituția României, actualul președinte nu mai este eligibil pentru realegere.

1 comentariu la “Kovesi, candidatul USR la alegerile prezidențiale? Director INSCOP Research: „Probabil dacă ar întreba-o cineva, ar spune că nu și-ar dori așa ceva”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *