Skip to content
Politică

Kovesi-CCR. Cătăniciu: Nerespectarea deciziei ar duce automat la suspendarea președintelui EXCLUSIV

libertatea.ro

Steluța Cătăniciu – vicepreședinte al ALDE și al Comisiei juridice din Camera Deputaților – a oferit joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut un pronostic cu privire la ceea ce va conține motivarea deciziei CCR privind revocarea Laurei Kovesi de la conducerea DNA.

Concret: deputatul jurist de Cluj a afirmat că se așteaptă ca motivarea să conțină obligativitatea pentru președintele Iohannis de a o revoca pe Codruța Kovesi.

„M-aștept (ca motivarea – n.r.) să conțină un singur lucru: obligarea președintelui de a emite decret de revocare a procurorului-șef al DNA – evident: în urma constatării de către Curte a existenței unui conflict juridic de natură constituțională între președintele României și ministrul Justiției, Tudorel Toader”, a declarat Cătăniciu pentru PSnews.ro.

Întrebată dacă se așteaptă ca motivarea să conțină un termen în care Iohannis să o revoce pe Kovesi, deputata ALDE a negat această variantă, mulțumindu-se să mizeze pe buna-credință a șefului statului.

„Am văzut foarte multe discuții în spațiul public cu privire la acest termen, dar Curtea nu poate să-l oblige pe președinte să emită decret într-un anumit termen, pentru că nu este reglementat un astfel de termen în Constituția României. Articolul 147 din Constituția României este foarte clar: deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial și după publicare ele sunt general obligatorii. Deci imediat după publicare, ia naștere obligația președintelui de a emite decretul de revocare a procurorului-șef al DNA. Depinde de domnul președinte dacă este de bună-credință sau nu”, a comentat Cătăniciu.

Confruntată cu ipoteza în care Klaus Iohannis ar fi totuși de rea-credință și ar amâna revocarea șefei DNA până în ultima zi de mandat a acesteia, Steluța Cătăniciu a continuat să refuze un asemenea scenariu, dar a spus că nu este exclus ca această variantă să ducă automat la suspendarea președintelui.

„L-am văzut pe domnul președinte (și de altfel l-am acuzat public; și se pare că am avut dreptate) că a fost de rea-credință atunci când a atacat la Curtea Constituțională legile justiției, știind că a depășit termenul de sesizare și știind implicit că îi vor fi respinse acele excepții ca inadmisibile – ceea ce s-a și întâmplat.

În acest caz, însă, mă îndoiesc că președintele României își va permite să fie de rea-credință și să nu respecte o decizie a Curții Constituționale. O nerespectare a unei decizii a Curții Constituționale ar duce automat la suspendarea președintelui. Sigur că asta este o altă discuție”, a detaliat vicepreședintele ALDE.

Noi am insistat: din punct de vedere personal, se pronunță Steluța Cătăniciu pentru suspendarea lui Klaus Iohannis? În schimb, deputatul a evitat un răspuns frontal.

„V-am spus că nu iau în calcul un astfel de scenariu, ca președintele să nu emită decretul de revocare a procurorului-șef al DNA, încălcând astfel o decizie a Curții Constituționale. Pentru interesul țării mele nu pot să mă gândesc la un astfel de scenariu, nu pot să-l iau în calcul”, a încheiat secretarul Comisiei Iordache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *