Skip to content
Politică

Kovesi critică dur SIE pe siguranţa naţională: Nu pot să îmi explic de ce în ultimii ani…

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a criticat dur, marţi, Serviciul de Informaţii Externe (SIE) în ceea ce priveşte colaborarea în domeniul siguranţei naţionale.

„Nu pot sa imi explic de ce de la SIE in ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu sa cred ca ofiterii SIE nu au informatii. In 2015, din 5988 de dosare, 90 au avut la baza sesizari SRI, 22 au avut la baza sesizari DIPI (MAI) si 4 de la Directia de Informatii a Armatei, insa de la SIE nu am avut nici o informare”, a declarat Kovesi, citată de Hotnews.

Aflata la o conferinta organizata de Fredom House, Expert Forum si CRPE pe baza lansarii unui raport privind indicele sustenabilitatii DNA pe 2015, Kovesi a mai spus ca situatia continua chiar daca cei mai multi dintre inculpatii anchetati de DNA isi deschid conturi in strainatate sau exista firme straine anchetate in tara lor pentru mita data in Romania.

„Nu am primit niciodata informari de la SIE, am aflat din comisii rogatorii sau din investigatii jurnalistice. Mi-e greu sa cred ca ofiterii de informatii nu dau peste aceste elemente si nu inteleg de ce nu sesizeaza DNA. Am vazut ca foarte multi dintre cercetati isi muta averea si bunurile in strainatate. Este de siguranta nationala, ca atunci cand milioane de euro sunt transferate in off-shore, sau cand sume considerabile de bani sunt date ca mita prin off-shore-uri pentru licitatii publice”, a afirmat Codruţa Kovesi.

Ea s-a mai intrebat cum se poate ca un suspect sa achizitioneze o casa de sase milioane de euro in Franta, dar ofiterii de informatii SIE sa nu afle aceasta informatie si sa nu sesizeze DNA.

 

1 comentariu la “Kovesi critică dur SIE pe siguranţa naţională: Nu pot să îmi explic de ce în ultimii ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *