Skip to content
Politică

Kovesi iese la rampă după ultimele acuzații: Învinuirile descrise în comunicatul de presă sunt fabulații!

Inquam Photos / Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi a reacționat tranșant la acuzațiile aduse de procurorii Secției speciale în cel de-al doilea dosar penal deschis pe numele său. Fosta șefă DNA, favorită pentru ocuparea funcției de procuror-șef european, a transmis că învinuirile ce îi sunt aduse în comunicatul SIIJ sunt fabulații întocmite exclusiv cu scopul de a o denigra. De altfel, chiar atitudinea procurorului de caz, Adina Florea, demonstrează că aceasta nu este interesată să stabilească adevărul, ci pur și simplu să întocmească un dosar mediatic.

Este absolut hilar să se susțină că emiterea unor ordine interne scrise în DNA este o componentă a coordonării unui grup infracțional organizat, mai precizează Kovesi, într-un răspuns pentru G4Media.

1. Învinuirile descrise în comunicatul de presă sunt fabulații întocmite exclusiv în scopul denigrării, chiar atitudinea procurorului de caz, Adina Florea, dovedind că dorește doar un dosar mediatic și nu unul juridic, în care să se afle adevărul.

2. Emiterea unor ordine interne în activitatea curentă a procurorului șef DNA este reglementată, ca atare nu poate fi considerată o activitate ilegală. Emiterea unor circulare/ordine constituie o componentă a activității manageriale pentru uniformizarea practicilor în cadrul structurii de parchet și nu constituie acte ilicite. Este absolut hilar să se susțină că emiterea unor ordine interne scrise este o componentă a coordonării unui grup infracțional organizat. Așa lucrează toate parchetele și toate instituțiile publice, în general. Aceste circulare au rolul unor îndrumări de natură teoretică, procurorii fiind independenți în activitatea lor, mai ales atunci când vorbim de administrarea probelor și de soluțiile emise. Atunci când procurorii audiază martori sunt obligați să respecte dispozițiile Codului de procedură penală și nu îndrumările teoretice care vizează interpretarea unor dispoziții legale. Modul în care procurorii au audiat martorii în procesul penal este verificat de către judecători atunci când judecă dosarele. Sancțiunea audierii unor martori cu nerespectarea dispozițiilor legale are ca efect înlăturarea acestora ca probe din procesul penal.

3. Circulara la care se face referire în comunicatul de presă nu a fost un ordin, ci o sinteză a concluziilor desfășurate la o ședință de lucru internă din DNA, prin care s-a comunicat tuturor procurorilor că a existat o situație în care procurorii de caz au audiat un martor cu identitate reală și apoi și cu identitate protejată. Prin circulara respectivă am transmis tuturor procurorilor modul în care a fost soluționată situația de către instanța de judecată. Esența sintezei a fost aceea că judecătorul trebuie încunoștințat de către procuror în cazul în care este vorba de același martor”, a transmis Laura Codruța Kovesi,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *