Skip to content
" "
Politică

Kovesi, împotriva modificărilor procedurii penale: DNA se închide

revistablogurilor.ro

Procurorul-general al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, joi, că modificările propuse la procedura penală, discutate de Comisia Iordache, vor afecta grav atât instituția pe care o conduce, cât și justiția.

Șefa DNA consideră că dacă intră în vigoare noile modificări propuse la codul de procedura penala, DNA se închide, aceste modificări împiedicând instituția să investigheze acte de corupție.

" "
" "

Dacă la DNA se va primi o sesizare că un primar sau un director de instituție urmează să primească o mită, el trebuie anunțat că va fi cercetat pentru acest lucru, a explicat procurorul-general al Direcției. „Imaginați-vă cum e să suni o persoană care a cerut mită (…) Ce sa mai investighezi?”, a acuzat Kovesi, conform Hotnews.ro.

Mai mult decât atât, Kovesi afirmă că o altă modificare gravă este imposibilitatea de a folosi în alt dosar rezultatele perchezițiilor informatice: „Dacă ridicăm un calculator și, pe lângă documentele pe care le cautăm și mailuri care ne interesează găsim fișiere video cu o crimă sau cu pornografie infantilă, nu putem face nimic cu acele fișiere, ci, dimpotrivă, trebuie distruse”.

Amendamentele discutate de Comisia lui Iordache, spune Laura Codruța Kovesi, vor afecta nu numai activitate procurorilor, ci și a întregii societăți: „Nu se vor mai putea investiga și dovedi fapte care afectează societatea, cetățenii”.

O altă problemă pe care procurorul o expune este amendamentul privind accesul organelor de ancheta la baze de date, arătând că, dacă un om este omorât cu o mașină, polițiștii și procurorii nu vor putea verifica cine este proprietarul mașinii.

Prin aceste amendamente, „investigatorii vor fi privati de instrumente eficiente si simple atunci cand vorbim de infractiuni grave”.

PSD a declarat că modificările sunt în linie cu directiva europeana in materie, însă Kovesi spune că „nu au absolut nicio legatura cu prezumtia de nevinovatie”, fiind ”un pretext de a elimina capacitatea politistilor si procurorilor de a descoperi si cerceta aceste infractiuni”

1 comentariu la “Kovesi, împotriva modificărilor procedurii penale: DNA se închide

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *