Skip to content
Internațional Politică

Kovesi, într-o luptă pierdută. Parchetul European, instrument important pentru Macron

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Cine va controla Parchetul European va controla o bună parte din Europa și va reuși să sperie celelalte state care se abat de la planul stabilit deja sau care încearcă să încurce planurile Uniunii. Parchetul European va fi un instrument de contrângere, ascuns în spatele unei legislații europene șubrede. Bătălia pentru această instituție nu este între Kovesi și PSD (nesemnificative ambele entități la nivelul UE), ci este una despre viitorul Europei, între un Macron care vrea reformarea din temelie și cei care vor să țină Europa captivă propriilor lor interese.

Viziunea Franței referitoare la Uniunea Europeană este clară: mai multă independență față de SUA și pregătită să lupte cu marile puteri. Președintele francez știe că această Uniune este la o răscruce de drumuri: ori se schimbă drastic, ori dispare. Pentru o schimbare drastică, Macron încearcă să controleze celelalte state europene și să le constrângă să contribuie la acest proiect european.

" "
" "

Bohnert și Macron

La audierea lui Bohnert s-a înțeles clar care va fi rolul Parchetului European, nu unul de anchetă directă, cât unul de control al anchetelor. Bohnert a arătat că are abilitatea să jongleze cu instituțiile europene pentru ca propcurorii din subordinea sa să-și atingă obiectivele.

Anul trecut, UE a adoptat un proiect de lege prin care țările membre ce atacă statul de drept vor primi sancțiuni economice, mai exact, le vor fi înghețate parțial fondurile europene. Urmează ca Parchetul European(EPPO) să înceapă anchete în țările care se abat de la planurile Uniunii, pentru că, adevărul trist este acela că toate statele europene fură din fondurile UE, niciuna nu poate să stea liniștită în fața acestei situații.

Kovesi, lansarea carierei după colaborarea cu SUA

Este clar că Bohnert are de partea lui Franța. Macron este un fan al conceptului „Europa în două viteze” și nu va accepta ușor ca Parchetul să fie condus de un procuror de la marginea spațiului UE, implicat în mai multe scandaluri. Decizia, însă, nu este doar a lui, pentru că în PE s-a văzut clar că Kovesi are un sprijin.

Pentru a înțelege sprijinul de care se bucură Laura Codruța Kovesi în Parlamentul European trebuie să privim puțin în trecutul acesteia și în CV. În anii 2007 și 2011, fosta șefă DNA a primit „certificate de apreciere” din partea Secret Service USA. În momentul în care a fost audiată în Parlamentul European, Kovesi a precizat că aceste distincții au venit în urma unor anchete privind „cybercrime”-ul din România anului 2005, fiind chiar unul dintre puținii procurori ai vremii care anchetau astfel de fapte, potrivit spuselor sale.

În 2006, imediat după acele anchete, obține promovarea în funcția de procuror general al României și atunci are loc explozia carierei sale, până la renumele de astăzi. Evident că acea colaborare cu americanii a ajutat-o în carieră și a rămas mereu fidelă partenerilor noștri externi. În 2014, Ambasada SUA a răsplătit-o cu premiul „femei curajoase din România”. Mereu a fost sprijinită de Ambasada SUA și s-a bucurat de aprecierea americanilor.

De asemenea, mai are și 2 decorații din partea Franței, dar ambele sunt dinainte ca Emmanuel Macron să ajungă la conducerea țării. Astfel, nu se poate spune că Macron ar fi un susținător al acesteia.

Cine o sprijină pe Kovesi în Parlamentul European este o întrebare foarte bună și firească. Lăsând la o parte poveștile că anumite partide din România ar avea influență, pentru a atrage voturi în comisiile europene, și ulterior în Parlamentul European, este nevoie de influența unui guvern și a unor lobby-iști de meserie. Nu este deloc întâmplător faptul că Preda a reușit să voteze în comisia CONT, deși el nu facea parte din comisie, și că votul său a făcut diferența, Kovesi câștigând la o diferență de doar un punct.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *