Skip to content
Europa

Kovesi, la Comisia LIBE: Fraudarea de TVA în UE ajunge la 60 de miliarde de euro

Fraudarea de TVA la nivel european este cuprinsă între 30 și 60 de miliarde de euro, iar procurorii europeni vor trebui să deschidă 3.000 de dosare, a declarat joi Laura Codruța Kovesi, la Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din Parlamentul European.

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, i-a asigurat pe membrii comisiei că anchetele vor fi independente.

Vă garantez că Parchetul European va fi independent. Independența Parchetului European și a procurorilor e garantată de regulament. Parchetul va fi independent, iar asta e foarte important. Avem acele camere permanente formate din 3 procurori din diverse state membre. Luând în considerare această organizare, putem spune că desfășurarea anchetelor va fi independentă. Toate investigațiile vor fi făcute de către procurorii europeni delegați de statul respectiv, dar aceste investigații vor fi sub supravegherea permanentă a acestor camere permanente, formate din 3 procurori din alte state membre”, a declarat Kovesi, în cadrul comisiei.

În primul an de activitate, Parchetul European trebuie să fie capabil să deschidă 2000 de cazuri. Estimarea sa este că procurorii desemnați de statele membre vor trebui să analizeze cel puțin 3000 de dosare, pe care ulterior să le instrumenteze sau să le transmită înapoi pentru soluționare autorităților judiciare din statul respectiv.

În ceea ce privește fraudarea de TVA la nivel european, citând cele mai recente studii, vorbim despre o sumă cuprinsă undeva între 30 și 60 de miliarde de euro, a precizat ea.

Răspunzând unei întrebări adresate de europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, Kovesi a spus că își dorește ca Parchetul European ”să devină un centru de excelență în recuperarea prejudiciilor”.

În ceea ce privește bugetul Parchetului European, am facut o analiză preliminară și am trimis apoi un raport către Comisia Europeană. Va fi așadar rândul Comisiei să se poziționeze în legătură cu acest buget, urmând ca apoi să fie sarcina parlamentului European și a Consiliului European de a se pronunța pe buget.

Fosta șefă DNA a mai spus că a stabilit deja contacte cu Europolul, informează hotnews.ro.

În privința relației cu statele membre, Kovesi a precizat că a început o serie de vizite pentru a ajunge în toate cele 22 de state participante la proiectul Parchetului European.

Vizitez cam 2-3 state pe săptămână. Scopul este de a vedea dacă statele membre încep acțiunile pentru a se pune în acord cu cerințele Parchetului European. Totodată, port discuții în legătură cu desemnarea procurorilor desemnați de fiecare stat în parte. Sper ca toate statele să fie de acord cu desemnarea unui procuror full-time, care să lucreze pentru Parchetul European”, a mai afirmat șefa Parchetului.

Parchetul European (EPPO) ar urma să fie operațional la sfârșitul anului 2020

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *