Skip to content
Politică

Kovesi la Parchetul European, lovitura de grație pentru acuzatorii “statului paralel”. Un fost minsitru al Justiției îl desființează pe Tudorel

Zilele trecute, o veste a provocat stupoare în rândul celor aflați la guvernare. Laura Codruța Kovesi se află în capul listei scurte de trei candidaţi înaintată de comisia de selecţie către preşedintele PE, Antonio Tajani, şi către Consiliul Uniunii Europene de Justiţie (JAI), condus de Tudorel Toader, în virtutea preşedinţiei Consiliului UE asigurată de România. În aceste condiţii, după votul în PE şi în JAI, lui Tudorel Toader îi va reveni „onoarea” de a semna numirea Codrutei Koveşi în funcţia de Şef al Parchetului European.

“Statul paralel” la masă cu liderii europeni

" "
" "

Acesta ar putea fi de departe cel mai mare scandal care le explodează în față lui Dragnea&Co. Kovesi, acuzată de fanaticii din PSD că ar face parte din așa-zisul “stat paralel”, dușmanul justiției din România, ar putea acum să conducă Parchetului European. Reacția lui Tudorel Toader confirmă bulversarea pesediștilor: “Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție”. Piesa de teatru pusă în scenă acum un an de Liviu Dragnea&Co nu i-a sensibilizat pe oficialii europeni. Nu a contat nici cât o ceapă degerată.

Din declaraţiile lui Juncker și Timmermans, din documentele Comisiei de la Veneţia, din rezoluţia PE, s-a putut vedea foarte clar poziţia UE faţă de criticile româneşti la adresa justiţiei de la noi. Doar Tudorel Toader n-a vrut să o vadă. A anunțat că va trimite miniştrilor de Justiţie din ţările UE decizia CCR prin care preşedintele era obligat s-o demită pe Kovesi, drept consecinţă a unor abateri grave. Doar că miniştrii de Justiţie nu sunt obligați să voteze în JAI cum le-a indicat CCR din România.

Și liderii Poloniei s-au opus ca Donald Tusk să fie ales preşedinte al Consiliului European, dar s-au făcut de râs, pentru că nimeni nu s-a sinchisit de opoziţia lor.

Opoziția lui Tudorel Toader e penibilă

În legătură cu acest subiect, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a lansat o serie de critici dure la adresa lui Tudorel Toader: “Kovesi e prima pe lista de trei candidați pentru postul de procuror șef european. Toader cică s-ar opune și ar informa miniștrii de justiție din statele UE despre decizia CCR privind demiterea doamnei Kovesi. Suprarealist dacă nu ar fi de-a dreptul penibil. Știu toți miniștri ce a făcut domnul Toader”, a spus Raluca Prună.

Numirea lui Kovesi ar putea declanșa un discurs anti-UE

Dacă PE şi JAI îşi vor însuşi propunerea Comisiei de evaluare este aproape sigur că peste o lună Laura Codruța Kovesi va fi şefa Parchetului European. Dacă lucrul acesta se va produce, se vor schimba toate datele problemei justiției din România. Toate acuzațiile despre „statul paralel” și despre cât rău a făcut Kovesi justiției din țara noastră nu mai valorează nimic. Nu poți să susții la nesfârșit că oficialii de la Bruxelles sunt dezinformați în ceea ce privește situația din România, fără să te faci de râs mai devreme sau mai târziu.

Sigur, s-ar putea să asistăm la un discurs anti-UE din ce în ce mai radical, s-ar putea să se conteste deciziile UE și să se încerce separarea politicilor țării noastre de acelea ale UE, dar toate cu riscul de a cădea “oficial” în categoria statelor iliberale precum Ungaria lui Orban. Momentul este unul extrem de important, iar felul în care vor reacționa Dragnea&Co ar putea defini agenda politică pe viitor.

1 comentariu la “Kovesi la Parchetul European, lovitura de grație pentru acuzatorii “statului paralel”. Un fost minsitru al Justiției îl desființează pe Tudorel

  1. Ironia soartei este că dacă TT trimite miniștrilor documentul emis de CCR va trmite o dovadă solidă prin care acești miniștri vor înțelege de ce România nu este stat de drept. Documentul respectiv interzice explicit dreptul de apărare ceea ce încalcă drepturile fundamentale ale omului. De abia atunci miniștri se vor convinge de ilegalitățile lui TT și vor vota cu Kovesi. Personal cred că TT nu va trimite acest document!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *