Skip to content
Politică Societate

Kovesi mai are de aşteptat. Nu s-a decis nici joi numele viitorului procuror-şef al Parchetului European

Negociatorii Parlamentului European nu s-au înțeles nici joi cu cei ai Consiliului Uniunii Europene privind numirea viitorului procuror-șef al Parchetului European, iar Consiliul UE a propus 12 aprilie ca rundă de negociere următoare, iar dacă europarlamentarii nu vor accepta, discuțiile ar urma să se țină mai departe cu viitorul Parlament European, care va rezulta din alegerile din mai, a declarat, pentru HotNews.ro, un reprezentant al Consiliului.

Nu a existat niciun acord astăzi”, a declarat, pentru HotNews, o sursă din Consiliul UE, sub protecția anonimatului, în condițiile în care Parlamentul European insistă pentru ca românca Laura Codruța Kovesi să fie numită procuror șef european, iar Consiliul UE optează pentru candidatul francez, Jean-François Bohnert.

Potrivit sursei citate, inițial se convenise ca următoarea rundă a negocierilor să fie programată pe 10 aprilie, însă ambasadorii statelor membre din echipa de negociere a Consiliului i-au informat pe europarlamentarii din echipa de negociere a Parlamentului European că data de 10 aprilie este acum imposibilă din cauza reuniunii speciale a Consiliului European.

Astfel, joi reprezentanții Consiliului UE au propus 12 aprilie ca o nouă dată. „Cu toate acestea, nu este clar dacă Parlamentul dorește să organizeze această reuniune. Dacă nu se întâmplă asta, cel mai probabil este ca negocierile să fie reluate odată ce un nou Parlament va fi în funcțiune”, a precizat aceeaşi sursă.

La începutul rundei de joi a negocierilor, negociatorii Parlamentului European au făcut referire la poziția exprimată cu o zi înainte de președintele PE, Antonio Tajani, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, privind situația lui Kovesi și a statului de drept din România.

De partea cealaltă, negociatorii Consiliului au respins acest argument subliniind „că reuniunea se referă la numirea procurorului-șef european, care pentru următorii 7 ani”, a mai spus sursa.

Negociatorii PE și-au exprimat nemulțumirea față de răspunsul negociatorului Consiliului.

De asemenea, negociatorul Consiliului a reamintit că Consiliul UE a acordat „un sprijin puternic” francezului Bohnert pentru șefia Parchetului UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *