Skip to content
Europa Politică

Kovesi nu poate ajunge procuror european fără Bohnert. Procedura trebuie să se reia

Inquam Photos / Octav Ganea

Probabil Laura Codruța Kovesi s-a bucurat când a auzit că Francois Bohnert, adversarul ei în cursa pentru Parchetul European, a fost numit la conducerea Parchetului Național Financiar din Franța. Dar acest lucru confirmă ceea ce trebuie să se întâmple de mult timp – reluarea procedurii pentru alegerea procurorului general european.

Numai că această mutare cu Bohnert pare gândită de Emmanuel Macron și împacă pe toată lumea, însă la final tot el are de câștigat. Președintele Franței nu este deloc un fan al fostei șefe DNA, iar de când s-a instalat la conducerea țării a stat departe de procurorul român care în trecut plângea prin curtea francezilor.

Între timp, pentru a stoarce voturi pe spatele lui Kovesi, atât Iohannis, cât și Cioloș (mai ales Cioloș) s-au bătut cu pumnul în piept că au vorbit ei cu Macron și l-au convins să-l retragă pe Bohnert și s-o pună pe Kovesi. Ambii au spus că au avut confirmarea că fix așa se va întâmpla. Guvernul Franței n-a făcut absolut nicio declarație în acest sens.

Bohnert nu poate fi retras de nimeni din această competiție, doar el însuși poate decide. Nici măcar noua funcție nu-l scoate din cursă, pentru că în cazul în care ar deveni și șeful Parchetului European, ar putea alege unde să rămână.

Dar prin această mutare, Macron le dă speranțe românilor și în același timp își face propriile jocuri. Președintele Franței îi va lăsa, teoretic, cale liberă lui Kovesi, însă dacă se va continua această procedură, Kovesi va ajunge procuror european încălcând regulamentul.

Regulamentul pentru desemnarea șefului de la Parchetul European presupune să fie între 3 și 5 candidați, nu 2 cum avem în prezent, iar despre procurorul german nu știe nimeni nimic, ba chiar acesta i-a făcut campanie lui Kovesi în Parlamentul European.

Nu ar fi prima dată când Kovesi încalcă regulamentele, motiv pentru care este și cercetată de Secția Specială. Dar Parlamentul European este un alt joc politic. Țările aflate în opoziție față de noua conducere a Uniunii Europene se vor opune acestei proceduri și vor cere să se reia totul de la zero.

Cea mai puternică voce din opoziție va fi cea a Italiei, unde nu este clar cum se va împărți Guvernul. Pe de o parte Salvini se opune noii ordini europene – Franța + Germania – însă colegul său de coaliție guvernamentală, Luigi di Maio, a votat noua ordine europeană. Până când cei doi vor ajunge la un numitor comun, procedura va fi blocată.

De asemenea, nu Franța dictează Consiliul European cum s-a crezut până acum. În jurul Franței mai sunt și alte țări care se opun Laurei Codruța Kovesi. Două dintre ele sunt chiar vecinele noastre Bulgaria și Ungaria. Ungaria poate să strângă tot grupul de la Vișegrad. Apoi cu sprijinul Italiei vor fi de netrecut, cum au fost și când Timmermans voia șefia Comisie Europene.

Până când se limpezesc apele în România, Macron va avea mari probleme în Franța. Va trebui să le explice francezilor mutarea lui Bohnert. Iar dacă Kovesi va ieși într-adevăr procuror european, problema va fi și mai complicată pentru Macron, care deja scade în sondaje. Dar dacă procedura se reia, atunci președintele Franței a câștigat, pentru că va putea trimite un alt procuror în această cursă.

Practic, în noua ordine europeană, Franța n-a obținut nimic concret, ci acționează doar prin interpuși. Christine Lagarde este mai mult supusă americanilor decât europenilor, după ce pe timpul crizei economice a venit în Europa cu FMI și a îngropat în datorii atâtea țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *