Skip to content
" "
Politică

Kovesi reacționează tranșant față de afirmația că SRI urmărește un dosar până la soluționarea finală. Ce spune despre disputa din jurul negocierilor pentru ca ea să preia șefia DNA

" "

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit, într-un interviu oferit celor de la Adevarul.ro, despre controversa din jurul numirii sale, în 2013, în fruntea acestei instituții, despre relația și colaborarea cu SRI în anchete, despre criteriile care stau la baza prioritizării anumitor dosare aflate în lucru sau despre suportul oferit de ambasadele străinii în activitatea DNA.

Întrebată dacă s-a lămurit cine a negociat numirea sa în fruntea DNA, în 2013, Kovesi a precizat următoarele:

”Nu, nu m-am lămurit. Citeam şi eu în presă: ba eram propusă, ba nu eram propusă. După ce s-a formulat propunerea la Consiliul Superior al Magistraturii, am fost sunată de un consilier al premierului care m-a întrebat dacă îmi exprim consimţământul. N-am întrebat niciodată care au fost circumstanţele numirii mele, nu cunosc dacă a fost dorinţa ambasadorilor, a premierului sau a preşedintelui. Cred că experienţa profesională şi rezultatele m-au recomandat pentru această funcţie. Un om politic anchetat de DNA, Elena Udrea, a declarat că a negociat numirea dumneavoastră cu premierul Victor Ponta. Aceste dispute legate de cine m-a numit şi cum m-a numit m-au lăsat indiferentă. Niciodată nu o să încerc să aflu cum am fost numită, cine a stat la baza acestei propuneri, cum sau de ce a făcut-o. 

Aceste dispute legate de cine m-a numit şi cum m-a numit m-au lăsat indiferentă. Niciodată nu o să încerc să aflu cum am fost numită, cine a stat la baza acestei propuneri, cum sau de ce a făcut-o.”

Cu privire la relația și colaborarea cu SRI, Kovesi a punctat că  acest serviciu secret nu intervine sau lucrează într-un dosar, ci oferă ajutor în privința filajelor,transcrierea unor convorbiri sau alte activități pe care procurorii DNA nu le pot realiza.

”Faptul că într-un comunicat de presă scriem că SRI a sprijinit nu înseamnă că dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări SRI. Poate însemna că SRI ne-a ajutat să facem un filaj, transcrierea unor convorbiri sau alte activităţi pe care noi nu le putem realiza. Nu înseamnă că SRI a lucrat în dosar. În momentul în care ei ne trimit o sesizare şi noi deschidem un dosar, activitatea SRI s-a oprit. Nu participă la audieri, nu administrează probe, nu fac nimic. Simplul fapt că dintr-o eleganţă instituţională recunoaştem meritele instituţiilor care ne-au ajutat, nu înseamnă că aceste instituţii ne ghidează sau ne conduc activitatea. 5% din dosarele deschise în DNA anul trecut sunt pe baza unor sesizări venite de la serviciile de informaţii sau sesizări din presă. 5%.”, a explicat Kovesi pentru Adevarul.ro.

Șefa DNA a reacționat și față de afirmația controversată a generalului SRI, Dumitru Dumbravă, care susținea că Serviciul Român de Informaţii urmăreşte dosarele până la capăt, punctând că nu o interesează ce face SRI în activitate lor.

”Nu, chiar nu mă interesează ce face SRI-ul în activitate. Nu ştiu ce se înţelege prin „urmăresc dosarele”. Şi jurnaliştii urmăresc dosarele. Ce pot să spun este următorul lucru: colaborarea noastră cu Serviciul Român de Informaţii este strict instituţională. Ei ne trimit sesizările, noi facem anchetă.

Nu o să vedeţi niciun ofiţer de informaţii care audiază oameni, care administrează probe sau îi spune unui procuror ce să facă. Pe de altă parte, mie nu-mi este ruşine să colaborez cu o insituţie care este obligată prin lege să-mi trimită sesizări despre fapte de corupţie. Mi-ar fi ruşine să colaborez cu infractorii, cu politicienii corupţi, dar nu cu o instituţie a statului.”, a explicat șefa DNA.

De asemenea, Kovesi a explicat și care sunt criteriile care stau la baza prioritizării unor dosare de la DNA.

”În primul rând, avem în vedere dosarele vechi, apoi dosarele în care avem prejudicii foarte mari, dosarele în care există riscul prescrierii unor fapte, dar şi calitatea persoanei suspectate de comiterea unor fapte penale. Este foarte dificil să spui că un preşedinte de consiliu judeţean, un primar sau un ministru care se foloseşte de funcţie pentru a comite fapte infracţionale nu-i o prioritate. Nu poţi să laşi o persoană într-o astfel de funcţie având suficiente indicii că el se foloseşte de funcţie pentru a comite fapte penale.
Sunt dosare în care, spre exemplu, nu poţi urgenta modul în care se administrează probele. Sau avem situaţii în care anumite persoane denunţă fapte petrecute cu câţiva ani în urmă. Acestea sunt nişte cauze obiective, dar există şi anumite răspunsuri subiective. Şi Adrian Năstase a fost investigat după ce şi-a pierdut funcţia. Oare de ce? Poate că oamenii au avut mai mult curaj atunci, poate că sunt ţesute în spaţiul public anumite poveşti că X sau Y este protejat şi nu se atinge nimeni de el. Şi sunt foarte multe situaţii în care noi primim denunţuri după ce o anumită persoană îşi pierde calitatea. Pentru că nu mai e în putere, nu mai poate să intimideze şi atunci am curaj să fac un denunţ. Am avut anul trecut situaţii în care s-au prezentat persoane şi au denunţat fapte de abuz în serviciu comise în 2010. Suntem obligaţi să le verificăm. Avem foarte multe dosare înregistrate în 2014 sau 2015 care vizează fapte din 2008, pentru că aşa a venit denunţul, dar dosarul efectiv s-a înregistrat în 2014.”, a explicat Kovesi pentru Adevărul.ro.

" "

3 comentarii la “Kovesi reacționează tranșant față de afirmația că SRI urmărește un dosar până la soluționarea finală. Ce spune despre disputa din jurul negocierilor pentru ca ea să preia șefia DNA

 1. … nu cunosc dacă a fost dorinţa ambasadorilor, a premierului sau a preşedintelui …
  Cum adica, ea putea fi numita si la dorinta ambasadorilor ???? Unde e Parlamentul ales de noi in toata tarasenia asta ??? Inteleg Premier si Presedinte. Dar chiar ambasadorii te puteau numi pe tine, madam Kovesi, in baza unei dorinte a lor ??? Si cum se face asta, si care ambasadori, ai caror tari, sau isi voteaza asa, democratic, dorintele ? Fiecare e cu dorinta lui prin tara asta si in baza acestor dorinte se numeste un sef de institutie de forta in Romania ??? Va dati seama cat de tare e declaratia asta ? Mai tare ca un autodenunt !

  In alta ordine de idei,
  … Pe de altă parte, mie nu-mi este ruşine să colaborez cu o insituţie care este obligată prin lege să-mi trimită sesizări despre fapte de corupţie …
  Pai eu stiam ca e un pic invers, nu SRI-ul receptioneaza si administreaza sesizarile privind faptele de coruptie, ci tocmai Parchetele. Si ele sunt cele care cer sprijinul SRI pentru actiunile specifice. Kovesi chiar nu stie asta, sau e numai ticalosie ??? Oricum ar fi, e la fel de grav !

 2. P.S.
  Ce se spune de fapt in declaratia asta cu subiect si predicat ? Cam asa, ca SRI-ul lui Coldea ne asculta pe toti, unde li se pare lor ca ar fi coruptie ii trimite lui Kovesi materialele sa-ti puna catusele iar apoi iti cauti dreptatea la ICCJ la doamna Stanciu. Tare, sau ce ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *