Skip to content
Politică

Kovesi recunoaște sprijinul din partea autorităților americane și a SRI: „Noi cu ambasada SUA și cu departamentul de justiție…”

Procurorul șef al DNA Laura Codruta Koveși a fost invitata de joi seară a lui Cosmin Prelipceanu în cadrul unei emisiuni de la postul Digi24. Capul DNA a vorbit despre activitatea instituției, dosarele penale instrumentate de DNA care includ nume cu notorietate, colaborarea Direcției cu SRI, despre cazurile de corupție care au stârnit vâlvă în presă și sprijinul de care se bucură instituția din partea autorităților SUA, dar mai ales din partea cetățenilor români.

Referitor la declaratiile președintelui Senatului, Călin Popescu Tariceanu, că in mod deliberat se scurg informatii in dosarele instrumentate de DNA intrucât acolo sunt ofiteri SRI, Laura Codruta Kovesi a declarat: „Nu pot sa comentez. Noi respectam legea in tot ceea ce inseamna relația cu presa si cu societatea civila. (…) Nu cred ca nimeni din DNA isi permite sa dea o declaratie mincinoasa. Majoritatea colegilor suntem din categoria celor care au terminat facultatea dupa 1990. Nu, nu sunt ofiteri acoperiti in DNA si cred in sinceritatea declaratiilor pe care colegii mei le-au dat.”

Șefa DNA a făcut mai multe precizări despre faptul că sunt multe persoane publice, politicieni anchetați în dosarele Direcției: „Avem intr-adevar foarte multe cazuri investigate cu persoane care se bucura de notorietate. In ceea ce priveste perceptia ca ne bazam foarte mult pe SRI ii dezamagesc. Pe ce ne bazam? Ne bazam pe cetateni. Ne bazam pe institutii ale statului care au atributii de control, ANAF, Oficiul de Spalare a Banilor (…). Colaborarea cu SRI ma vizeaza si alte aspecte: activitatile de filaj. Daca maine guvernul Romaniei va aloca suficiente fonduri ca sa avem resurse financiare si umane, desigur n-o sa mai colaboram cu SRI.”

„Cred ca si cresterea increderii de care ne bucuram din partea cetatenilor a dus la cresterea numarului de sesizari. (…) Aceasta crestere a increderii si numarul mare de sesizari poate crea si un efect invers, o presiune.”, a mai apreciat Kovesi.

Despre faptul că nu de mult exista un numar de 7000 de dosare la care lucrau doar 86 de procurori, procurorul șef al DNA a precizat: „Situatia este aproximativ aceeași, avem 6600 de dosare de care se ocupa 110 procurori.”

Kovesi a vorbit și despre cazul Rarinca: „Este un dosar in care am apelat la toate caile prevazute in Codul de Procedura Penala. (…) S-a lucrat foarte bine, au fost adunate suficiente probe. (…) Noi am respectat legea in tot ceea ce am facut in acest dosar. (…)”

Totodată, Laura Codruța Kovesi s-a referit la sprijinul de care se bucură DNA din partea autorităților americane, dar și de susținerea și încurajările și încrederea cetățenilor români:

„Am avut o intalnire cu mai multi congresmeni americani. A fost o discute despre ceea ce face DNA. Desigur a fost o surpriza placuta. (…) Noi cu ambasada SUA si cu departamentul de justitie american am avut foarte multe proiecte comune in ceea ce priveste pregatirea profesională a procurorilor (…) cred ca este o colaborare in limitele legii, nu cred ca depaseste in niciun fel cadrul legal, cred ca este o foarte mare sustinere.”

„Suntem sustinuti de cetateni, de anumite ambasade, de Comisia Europeana (…) si cred ca cea mai importanta sustinere pentru noi este cea a cetatenilor. Primim foarte multe incurajari (…) cel mai important sprijin pentru noi este cel al cetatenilor care apreciaza ceea ce facem.”

Pe de altă parte, capul DNA a exprimat că activitatea Direcției va fi una susținută întrucât nu se întrevede o scădere a cazurilor de corupție: „Din pacate, observam ca faptele de coruptie continua sa se comita, de abuz in serviciu (…). Pentru noi, fiecare dosar este important. Atata vreme cat noi vedem ca tipologiile de comitere a unor fapte se raspandesc (…) oamenii continua sa comita aceste fapte de coruptie, cu siguranta o sa ne continuam activitatea. (…) Anul trecut in 2014 a fost un numar record de dosar pe care procurorii DNA l-au inregistrat , in jur de 4100. Dosarele care vin in DNA (…)sunt din ce in ce mai multe dosare.”

Nu în ultimul rând, Kovesi a oferit lămuriri privitoare la faptul că procurorii DNA au fost acuzati ca fac jocuri politice in anchete pentru ca lucreaza cu politicienii, sau ca doresc sa dărâme guvernul: „Total fals. Poate ar fi momentul ca politicienii sa-si vada de politica si sa nu mai combinam functiile publice cu politica. (…) Pentru noi are relevanta doar momentul in care se comite o fapta penala. (…) De foarte multe ori, faptele ne determina sa alegem anumite momente operative.”, a conchis Laura Codruța Kovesi.

2 comentarii la “Kovesi recunoaște sprijinul din partea autorităților americane și a SRI: „Noi cu ambasada SUA și cu departamentul de justiție…”

  1. Ne rasăunde totusi doamna Kovesi la o intrebare pusa de mult timp in spatiul public, anume aceea daca are domnia sa sau nu are dubla cetatenie, romana si americana ?

  2. P.S.
    Faptul ca multi dintre ei au absolvit scolile dupa 1990 poate fi un lucru pozitiv, chiar daca nu e cazul mentorului lor, justitiara procuror comunist Macovei. Ne spune totusi si cati dintre ei au absolvit acele Universitati private, numite de catre unii don sistem fabrici de diplome pe bani ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *