Skip to content
Politică

Kovesi versus IJ. Savaliuc, concluzii dure: Așteptați-vă la tot ce e mai rău! EXCLUSIV

fotopress-24.ro

Jurnalistul Răzvan Savaliuc a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras concluzii dure în legătură cu acțiunea disciplinară începută în aceeași zi de către Inspecția Judiciară împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și a adjunctului acesteia, Marius Iacob.

CITIȚI ȘI: UPDATE Bătăi de cap pentru Kovesi: Inspecția Judiciară i-a deschis acțiune disciplinară

Concret: senior editorul de la Lumeajustiției.ro a dat de înțeles că acest demers al IJ este binevenit, din cauză că Laura Kovesi „a mers mult prea departe, crezând că este intangibilă”.

Laura Codruța Kovesi a mers mult prea departe, crezând că este intangibilă și crezând că ea poate să se comporte cum vrea ea. Să ajungi – ca șef de parchet – să dai ordine ca să se «decapeze» un premier, să se facă dosare pentru supraviețuire… Dar câte n-a spus Laura Codruța Kovesi, de ne-am făcut cruce în ultimii ani! Înseamnă că tu ai ajuns să te crezi deasupra oricui. Iată că a venit și momentul în care i se dă peste nas și este pusă la punct, exact cum trebuia, de către colegii ei procurori de la Inspecția Judiciară (e singura cale). Iar acești colegi procurori, în pofida meciurilor pe care le-au avut cu DNA, după toate tracasările și presiunile care s-au făcut de către DNA asupra lor, iată mă bucur că au avut curajul să constate realitatea și s-o trimită în judecată disciplinară pe șefa DNA, la pachet cu adjunctul ei, Marius Iacob.

Sigur: este doar un pas. Rămâne să se pronunțe și secția de procurori din CSM (care are rol de instanță de judecată disciplinară). Din păcate, la secția de procurori a CSM-ului sunt numai oameni ai sistemului, oameni care și-au dovedit pe deplin slugărnicia față de DNA. Dar mă gândesc că, în condițiile în care toată opinia publică este cu ochii pe ei și ținând cont de faptul că ceea ce s-a putut spune la ședința aia de bilanț (să dai ordine procurorilor să-ți facă dosare, mai ales cu premieri, cu miniștri, cu ce vreai tu – adică lucruri extrem de grave, în opinia mea), mă aștept ca nici membrii secției de procurori ai CSM (așa, rău, cum îi văd) să nu poată să mușamalizeze, a detaliat Savaliuc.

Mai exact: patronul site-ului Luju.ro s-a pronunțat pentru „o sancțiune disciplinară exemplară” din partea CSM împotriva Codruței Kovesi.

„Eu cred că se impune o sancțiune disciplinară exemplară. Nu cred că vor aplica sancțiunea cea mai dură, dar cred că vor fi nevoiți – datorită ochilor ațintiți asupra lor – ca măcar un avertisment să dea, lucru care va duce oricum la căderea mitului șefei DNA. Și oricum: nu cred că ea mai poate ocupa mult funcția de șef al acestui parchet, pentru că în curând mă aștept ca și ministrul Justiției să îi ceară revocarea”, a opinat ziaristul.

În continuare, Răzvan Savaliuc a explicat de ce vizat de ancheta IJ este și Marius Iacob: adjunctul lui Kovesi a fost cel care a coordonat ancheta internă din DNA de după scurgerea în presă a înregistrărilor cu procurorul-șef.

„Nu știu încă ce este scris în acțiunea disciplinară, dar mă gândesc că este legată și partea de anchetă care a urmat acelei înregistrări care a apărut în presă – anchetă care a fost condusă de Marius Iacob. Din câte îmi amintesc, conducerea DNA a făcut niște presiuni incalificabile asupra colectivului de procurori: au existat și mailuri interne, în care s-au pronunțat că «infractorii», «lașii», «bârfitorii» trebuie să răspundă. Dacă nu greșesc, Marius Iacob a fost chiar șeful anchetei și s-a implicat mai mult decât trebuia în depistarea așa-zișilor vinovați. Și cred că pentru acest lucru este angrenat de Inspecția Judiciară”, a spus gazetarul.

În încheiere, l-am întrebat pe Răzvan Savaliuc dacă – în opinia lui – demersul IJ va cântări greu în decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a-i cere președintelui Klaus Iohannis revocarea Laurei Codruța Kovesi de la cârma DNA.

„Da, s-ar putea. Sunt două momente: o dată că s-a terminat scandalul de la vârful Guvernului dintre Mihai Tudose și Carmen Dan și iată că aripa Dragnea a ieșit foarte întărită din acest scandal, iar Tudose foarte șifonat. În aceste condiii, mă aștept ca ministrul Justiției să nu mai aibă vreo ezitare politică în a cere revocarea Laurei Codruța Kovesi. Și oricum: din momentul în care ea a fost trimisă în judecată disciplinară, mitul intangibilității ei a căzut. Din momentul acesta, așteptați-vă la tot ce e mai rău împotriva Laurei Codruța Kovesi, că nu mai poate rămâne pe picioare sub nicio formă!” a conchis Savaliuc.

2 comentarii la “Kovesi versus IJ. Savaliuc, concluzii dure: Așteptați-vă la tot ce e mai rău! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *