Skip to content
Internațional

Kurz îşi remaniază Guvernul şi înfurie opoziţia

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a remaniat miercuri Guvernul, înlocuindu-şi cu tehnocraţi foştii miniştri de extremă dreapta şi şi-a atras furia opoziţiei, care ameninţă să voteze în favoarea unei moţiuni de cenzură împotriva sa, relatează Reuters, citat de News.ro.

Această remaniere are loc în urma scandalului care l-a îndepărtat pe fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta), care a demisionat sâmbătă după difuzarea unei înregistrări video filmate cu camera ascunsă în 2017, în care propune, în schimbul unei susţineri politice şi financiare, contracte publice unei femei care susţine că este nepoata unui oligarh rus.

Alegeri legislative anticipate urmează să aibă loc în septembrie, după dizolvarea Parlamentului, însă acest calendar ar putea să se accelereze în cazul în care o moţiune de cenzură a Guvernului, care urmează să fie depusă luni, este adoptată, autoritatea lui Sebastian Kurz fiind astfel puternic afectată.

Pentru a scăpa de moţiunea de cenzură, Sebastian Kurz este necesar să obţină susţinerea Partidului Social Democrat din Austria (SPÖ) sau a FPÖ, furios după destituirea, luni, a ministrului de Interne.

Plecarea lui Herbert Kickl, unul dintre artizanii accesului la putere al FPÖ, a provocat demisia tuturor celorlalţi miniştri din formaţiune.

Numai ministrul de Externe Karin Kneissl, numită de FPÖ, dar care nu face parte din partid, a rămas în post.

Patru noi miniştri cu profil tehnic – între care un fost judecător şi doi cu legături cu SPÖ – au depus jurământul miercuri.

Însă una dintre reprezentantele SPÖ, Doris Bures, i-a reproşat lui Sebastian Kurz că nu s-a sinchisit să se consulte cu social-democraţii înainte să nominalizeze aceşti miniştri – între care cei ai Internelor şi Apărării – şi a reclamat măsuri de încredere în zilele care urmează.

Ultimele zile au arătat că acest cancelar nu a făcut nimic să se asigure că Parlamentul, care va avea ultimul cuvânt de spus, poate să aibă încredere în el”, a declarat ea pentru postul de radio ÖRF.

Nici SPÖ şi nici FPÖ nu au anunţat dacă vor vota sau nu luni în favoarea moţiunii de cenzură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *