Skip to content
Politică

Boia, afirmație șocantă: Basarabia NU e România! Ambasadorul are dreptate

aktual24.ro

Istoricul Lucian Boia a declarat că într-adevăr Republica Moldova nu este România, pentru că a avut parcursul ei unic în istorie, diferit faţă de cel al României din care a făcut parte în cele două decenii interbelice.

Astfel, istoricul a dat dreptate unei afirmații a ambasadorului american la Chișinău, care a stârnit numeroase controverse.

În opinia acestuia,  în acest moment nu se poate pune problema unirii celor două state deoarece moldovenii vor sa traiască într-un stat independent.

Diplomatul american declarase că Moldova nu este România, iar Moldova are propria sa istorie şi propriile sale provocări. Întrebat cum comentează această afirmație, Boia a răspuns: ”Mă gândesc la toată disputa iscată în urma declaraţiei ambasadorului american de la Chişinău. Au fost acuze grave, nu foarte abile la adresa politicii americane, acuzat fiind ambasadorul Statelor Unite că nu cunoaşte deloc istoria. Nişte tineri isteţi s-au apucat să îi ofere manuale de istorie. Omul a spus foarte corect. A spus că Republica Moldova nu e România, a spus că are o istorie specifică şi are o istorie specifică, pentru că până la 1812 e aceeaşi istorie, nu cu a României, ci cu a Moldovei, România există abia de la 1859, trebuie să fim conştienţi de acest lucru, iar de două secole încoace, istoria Republicii Moldova e sensibil alta faţă de istoria României şi asta a marcat-o din toate punctele de vedere. România, sigur că e apropiată de Basarabia, au pornit dintr-un trunchi comun, dar nu poţi să spui că Basarabia este România”.

”Afirmaţia corectă e că Basarabia nu e România sau că e aproape de România, dar nu e identică, nu sunt acelaşi lucru. Asta este. Ce s-a putut în 1918 nu s-a mai putut la 1989 sau la 1990, din mai multe motive, contextul internaţional cu totul altul şi Rusia, care îşi are interesele ei în zonă, dar mai ales şi asta nu se spune, din pricina faptului că basarabenii, să le spunem aşa, într-o majoritate evidentă, nu vor să se unească cu România. Problema nu este ce vrea România aici, ci dacă vor ei să se unească cu România. Cei mai mulţi preferă să trăiască într-o Republică Moldovă independentă”, a mai explicat Boia, potrivit b1.ro.

3 comentarii la “Boia, afirmație șocantă: Basarabia NU e România! Ambasadorul are dreptate

  1. Nimeni nu se astepta la alta pozitie! Surpriza placuta în postromânism e alta: un discurs fara violenta de limbaj vadimista a majoritatii aparatorilor Doctrinei Pettit, care vad in unionisti idioti, babuini, bucatarese, talibani…

  2. Lucian Boia este de fapt un bizar pseudo-istoric, pentru care interpretările personale sunt mai importante decât documentele sau mărturiile relevante, după cum a afirmat chiar el. Un promotor al anti-românismului argumentat printr-un fel de ciudățenie de istoriografie pulp-fiction, acest fost nomenclaturist comnunist, care în ultimii ani ai comunismului a fost membru al biroului politic al PCR din Facultatea de Istorie a Universității București, fiind implicat în propaganda ideologică comunistă a tinerilor studenţi români, este de fapt un străin de neam românesc.

    Făcând parte din minoritatea italiană din România (datorită părinților lui de origine italiană), Boia n-a reușit niciodată să înțeleagă rolul ortodoxiei de-a lungul istoriei românilor dintr-un motiv foarte simplu: n-a fost niciodată ortodox, ci catolic, așa că n-avea cum să înțeleagă că ”naţiunea medievală” românească a fost unită în special de religia ortodoxă, ca liant spiritual şi de respingere a asimilării prin catolicism în spațiul creștin european.

    Ca să fie mai clar despre cine vorbim, apropo de afirmația lui cum că Basarabia nu e România. O coadă de topor, de neam străin, care n-a acționat doar de ieri, de azi împotriva intereselor naționale ale românilor, prin tentative de schimbare a interpretării istoriei.
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *