Skip to content
Politică

Iohannis, primele declarații după întâlnirile cu liderii politici

După numeroase discuții privind pactul propus de președintele Klaus Iohannis pentru majorarea bugetului Apărării în 2017, s-a ajuns la o concluzie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este vital ca subiectul securității să fie tratat cu maturitate.

„Am considerat necesar ca prima temă să fie cea a consensului politiic pentru asigurarea unei finanțări corect Armatei. Europa și NATO trebuie să facă față celei mai mari provoocări de securitate de la încheierea Războiului Rece încoace. Suntem membri NATO, dar lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să așteptăm ca alții să ne asigure securitatea plătind diin bugetele țărilor proprii pentru a ne apăra. De aceea am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare Armatei pentru pregătire și programele de înzestrare cu tehnică modernă”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

„Am chemat partidele pentru a le propune pentru prima dată în 25 de ani de la Revoluție încheirea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru domeniul apărării. Am obținut consensul necesar pentru ca bugetul să atingă 2% din PIB în 2017. Am propus ca acest nivel să fie considerat minim păstrat pentru cel puțin 10 ani pe perioada 2017-2027. În acest fel de realizează predictibilititatea pentru acest sector vital”, a adăugat șeful statului.

Având în vedere că atât PSD, cât și PNL, UNPR și PC au fost de acord, pactul propus de șeful statului va fi semnat marți, la ora 10 dimineața. Aceasta este înțelegerea la care au ajuns Klaus Iohannis și principalele partide parlamentare la consultările de la Palatul Cotroceni.

Înțelegerea vine în contextul evenimentelor tragice din Franța, și nu numai.

Sursă foto realitatea.net.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *