Skip to content
Puterea Știrilor Video

La ce se referă acuzațiile lui Ciolacu privind secretizarea PNRR: „Cristian Ghinea și-a asumat acest plan din pix. S-au scris foarte mulți bani pentru consultanță”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul PSD Gabriel Zetea a detaliat anunțul președintelui Marcel Ciolacu prin care a cerut guvernului să desecretizeze toate documentele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Zetea a precizat că nu este public modul în care s-a ajuns la elaborarea PNRR, dacă a existat o corespondență oficială între Ministerul Fondurilor Europene – condus la acea vreme de Cristian Ghinea – și alte ministere. „Cristian Ghinea și-a asumat acest PNRR din pix”, acuză social-democratul.

„Acum nu mai este secret întregul PNRR. A fost până în momentul în care a fost adoptat. Documentul semnat de către Guvernul României și de către Comisia Europeană  – care înseamnă 28 de miliarde de euro – a fost făcut public după ce a fost semnat. N-a văzut nimeni anexele, planul, ce conține. A făcut ministrul Ghinea atunci câteva simulacre de consultări publice. Îți punea așa în față un document și tu trebuia să vezi impactul financiar al măsurilor respective, să poți calcula pe moment. Că nu existau copii după actul respectiv. În Parlamentul României, PSD a spus că depune moțiune dacă nu vin cu PNRR, apoi au venit, au vorbit o oră și apoi au spus că dacă nu îl votăm, și fără votul PSD nu ar fi trecut, o să pierdem toți banii. PSD ce era să spună? Că nu votăm? Că suntem împotriva României? Chiar dacă nu am văzut planul la acel moment, am fost nevoiți să îl votăm.

Ce trebuie să fie făcut public? Nu este public felul în care am ajuns la acest plan. Ar trebui să existe o corespondență oficială între Ministerul Fondurilor Europene  – coordonatorul acestui plan – cu ministerele din București, să știm și noi dacă există, eu vă spun că nu există, între acest minister și Ministerul Muncii, spre exemplu. Să aflăm și noi cum s-a ajuns la acel celebru procent de 9,4% pentru pensii, spre exemplu. Cristian Ghinea și-a asumat acest PNRR din pix”, a declarat deputatul PSD Gabriel Zetea.

Social-democratul a precizat, însă, că România nu riscă să piardă bani din PNRR, dat fiind faptul că „Guvernul României și-a îndeplinit toate jaloanele”. În schimb, ceea ce este extrem de dificil de respectat este calendarul pentru că este scris într-un mod nerezonabil, negociat cu Comisia Europeană de niște oameni care n-au lucrat în administrație, susține Gabriel Zetea.

Totodată, deputatul PSD a declarat că în PNRR, câteva miliarde de euro din cei 28 au fost trecuți pe studii „analize pentru firmele de consultanță care sunt în România și care sunt apropiate de Cristian Ghinea”.

„Nu riscăm să pierdem banii din PNRR. Până în acest moment, Guvernul României și-a îndeplinit toate jaloanele, au și intrat o parte din banii de la Comisia Europeană. În schimb, ceea ce este extrem de dificil de respectat este calendarul pentru că este scris într-un mod nerezonabil, negociat cu Comisia Europeană de niște oameni care n-au lucrat în administrație. E foarte bine să îți dorești ceva, dar trebuie să știi foarte bine ce poți să faci. În România se pot face anumite lucruri. În momentul în care te angajezi în fața Comisiei Europene că tu o să faci o licitație în 3 luni de zile, când tu știi foarte bine că în România o licitație durează 1 an, asta înseamnă că tu nu vei respecta planul respectiv. Asta a făcut USR. Au scris în acest calendar niște termene care efectiv nu pot fi respectate având în vedere condițiile legislative din România. Nimeni nu poate face licitații ilegal, trebuie să respecți și să acorzi dreptul la contestație, la o analiză a ofertelor. În PNRR sunt foarte multe astfel de termene extrem de strânse între elaborarea studiului de fezabilitate, elaborarea proiectului tehnic.

Nu au apucat să scrie proiecte cu dedicație, în schimb s-au scris foarte mulți bani pentru consultanță, care știm că reprezintă apanajul celor de la USR. Sunt foarte mulți oameni de la ei care lucrează în această zonă. Câteva miliarde de euro din cei 28 au fost trecuți pe studii, analize pentru firmele de consultanță care sunt în România și care sunt apropiate de Cristian Ghinea”, a mai precizat deputatul PSD.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *