Skip to content
Politică

La ce trebuie să se aștepte românii din Catalonia? Norica Nicolai amintește de Kosovo EXCLUSIV

psnews.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai – vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European – a oferit vineri o declarație pentru PSnews.ro, explicând la ce trebuie să se aștepte românii din Catalonia după ce această regiune și-a votat independența față de Spania.

CITIȚI ȘI: UPDATE Inevitabilul s-a produs: Catalonia și-a proclamat INDEPENDENȚA

Concret: europarlamentarul le-a transmis românilor din Spania să nu aibă motive de îngrijorare.

„Nu ar trebui să se aștepte la nimic, pentru că probabil că efectul juridic nu va exista, iar Catalonia va continua să fie parte a Spaniei. Oamenii trebuie să-și vadă în continuare de treabă și de problemele lor”, a afirmat Nicolai.

În opinia ei, situația va degenera într-un conflict.

„Din păcate, această situație era previzibilă, atâta vreme cât Madridul nu a ales să dialogheze cu Catalonia, care a făcut câteva gesturi iresponsabile – după părerea mea -, încercând să găsească o soluție pentru a dezamorsa acest conflict. Pentru că situația se va transforma într-un conflict – asta este, din păcate, trista realitate”, a arătat președintele Consiliului Național al ALDE România.

Solicitată să precizeze dacă acest conflict va fi unul armat, Norica Nicolai a răspuns negativ, dar nu a exclus izbucnirea unor noi violențe, asemenea celor de la referendumul separatist.

„Nu un conflict armat – fără îndoială -, dar un conflict politic. Un conflict armat nu este cazul. Violențele nu le exclud, dar un conflict armat – în niciun caz. Probabil că în momentul de față Uniunea Europeană va trebui să se implice într-un fel, să medieze această situație – așa cum, de fapt, Catalonia a cerut”, a punctat Nicolai.

Alt risc evidențiat de către deputatul european este cel economic. Astfel, întrebată dacă economia Cataloniei va intra în declin, la fel precum cea a Regatului Unit de după Brexit, Norica Nicolai a răspuns: „Sigur: sunt riscuri economice, mai ales din partea companiilor spaniole care au început să se relocheze spre alte zone decât Catalonia. Nu exclud posibilitatea ca ei să se confrunte cu o criză economică”.

Pe de altă parte, europarlamentarul ALDE a arătat că situația Cataloniei va constitui un pretext pentru alte regiuni separatiste din Europa, la fel cum catalanii la rândul lor s-au inspirat din cazul Kosovo.

„Poate fi un precedent – așa cum Kosovo a fost un precedent pentru Catalonia, și Catalonia poate fi un precedent, mai ales că perioada actuală este una fluidă, foarte marcată de populism și printre ideile populiste, acestea separatiste și-au găsit loc. Deci există un risc de contagiune”, a avertizat eurodeputatul.

Chestionată ce poate face în acest context, grupul ALDE din PE, vicepreședintele Norica Nicolai a replicat: „Eu am propus încă de la prima dezbatere – de acum câteva săptămâni – ca Uniunea Europeană să găsească o formulă de mediere. Și cred că în momentul de față liderii europeni (nu șefii de state și de guverne, ci președintele Comisiei, președintele Consiliului) ar trebui să se implice”.

Norica Nicolai a încheiat, exprimându-și speranța „ca situația să se rezolve pașnic”.

„Numai dialogul poate găsi o soluție, pentru că Spania a mai fost confruntată în sitoria ei cu mișcări separatiste – să ne amintim de Țara Bascilor și de ETA. Sper că nu vom avea o situație de același tip în Catalonia”, a completat Nicolai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *