Skip to content
Politică

La condamnări, înainte! La recuperat prejudicii… mai subțire. ANAF, cifre pesimiste

ITespresso.fr

Chiar dacă numeroase spețe cu greutate s-au finalizat prin condamnări, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are cifre pesimiste în ceea ce privește recuperarea prejudiciilor din astfel de mari dosare penale.

Mai multi politicieni si oameni de afaceri importanti condamnati pentru infracțiuni de corupție, de serviciu și nu numai au fost eliberati conditionat din inchisoare in ultimele luni, dar statul a recuperat prea putin din prejudiciul stabilit de instanta. De pilda, din prejudiciul de 17 milioane de euro din dosarul Microsoft, statul a recuperat doar un sfert. In cazul lui Dan Voiculescu, Fiscul comunica in vara ca a recuperat suma de 39, 1 milioane de lei iar acum suma comunicata drept recuperata a scazut la 38, 5. In alte situatii in care condamnati au fost eliberati conditionat, ANAF sustine ca n-a primit titluri executorii, scrie Hotnews.

Eliberarea inainte de termen nu poate fi conditionata de achitarea prejudiciului, deoarece s-ar incalca principiul aplicarii legii penale mai favorabile, a stabilit instanta in cazul lui Dan Voiculescu. Totusi, la nivelul instantelor nu exista o practica unitara. In februarie 2016 DNA sustinea ca e nevoie de un asa numit recurs in interesul legii (RIL) pentru uniformizarea solutiilor. Acest recurs n-a mai fost insa promovat.

Dintr-un raspuns al ANAF la o solicitare HotNews reiese ca recuperarea prejudiilor avanseaza cu greu, fiind recuperata doar o mica parte din totalul prejudiciilor.

Site-ul de știri amintit a transmis o solicitare ANAF pentru a vedea in ce masura au fost recuperate prejudiciile stabilite de instante in dosarele in care au fost implicati fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy (condamnat in dosarul „privatizarilor strategice”) , omul de afaceri Dumitru Nicolae (condamnat in dosarul „Microsoft”) , omul de afaceri Dorin Cocos (condamnat in dosarul „Microsoft”), omul de afaceri Gheorghe Stefan (condamnat in dosarul „Microsoft”), omul de afaceri Dan Voiculescu (condamnat in dosarul „privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare”), fostul ministru Relu Fenechiu (dosarele „Transformatorul” din 2014 si un alt dosar din noiembrie 2016), omul de afaceri Maricel Pacuraru (dosarul „Posta Romana”), Nicolae Popa (dosarul „FMI”) si fostul subprefect al judetului Vaslui, Sergiu Marian (condamnat intr-un dosar privind retrogedari ilegale). Toate aceste persoane au fost eliberate conditionat in cursul anului 2017.

Patronul de la Realitatea TV, Maricel Pacuraru, a fost eliberat conditionat la inceputul anului 2017. Pacuraru a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare in 2014 in dosarul privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste 4 milioane de euro.

Pe latura civila, instanta i-a obligat pe Maricel Pacuraru si Mihai Toader, fost director al Postei Romane, alaturi de alti sase inculpati din dosar, sa restituie Postei Romane suma de 14,3 milioane de lei, la care va fi adaugata dobanda calculata pana la plata efectiva a datoriei.

„Inculpatul Pacuraru Maricel a beneficiat de suma totala de 6.781.465 lei. De asemenea, Pacuraru Maricel a dobandit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o in interes personal si a transferat-o catre alte persoane fizice sau juridice desi cunostea ca provine din infractiuni”, au sustinut anchetatorii la data trimiterii in judecata.

Cu privire la prejudiciul recuperat din acest dosar de la Maricel Pacuraru, ANAF ne-a transmis ca „intrucat in sarcina inculpatului nu au fost stabilite obligatii de plata cu titlu de despagubiri catre partea civila Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice reprezentat de ANAF, iar cheltuielile judiciare au fost recuperate integral, acesta nu a mai facut obiectul activitatii de executare silita”.

In dosarul „ICA”, in care fost condamnat omul de afaceri Dan Voiculescu, raspunsul ANAF arata ca suma recuperata de fisc in iulie este mai mica in octombrie. Daca in iulie ANAF transmitea ca a recuperat suma de 39.130.106 lei, in octombrie Fiscul sustine intr-un alt raspuns ca suma recuperata in dosarul ICA este de 38,52 milioane de lei. 

Site-ul de știri a revenit, solicitand ANAF precizari cu privire la diferenta dintre cele doua sume.

„Diferenta dintre cele doua sume rezulta din faptul ca in calculul sumei de 39, 1 milioane a fost inclusa valoarea de adjudecare a unui bun imobil valorificat, pentru care adjudecatarul a optat pentru plata pretului in rate, conform art. 253 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala”, a explicat ANAF.

Fiscul a mai precizat in raspunsul pentru HotNews.ro ca „suma incasata s-a recuperat integral prin procedura de executare silita, respectiv in urma infiintarii popririlor bancare si prin valorificarea bunurilor asupra carora au fost instituite masuri asiguratorii, in vederea recuperarii prejudiciului, cat si pentru stingerea sumelor reprezentand echivalentul in lei al sumelor confiscate”.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *