La conducerea Primăriei Braşov domneşte dezinteresul faţă de Casa Imnului, monument istoric de importanţă esenţială

La Primăria Braşov domneşte dezinteresul faţă de Casa Imnului, monument istoric cunoscut şi sub numele de Casa „Deşteaptă-te, române!”, în care poetul şi revoluţionarul paşoptist Andrei Mureşanu a scris versurile care au devenit, după Revoluţie, Imnul de Stat al României, spun reprezentanţii Regatta.

Potrivit sursei citate, În pofida valorii istorice incontestabile a imobiluluica simbol al luptei pentru libertate naţională, decizia primarului USR Allen Coliban de a-şi exercita dreptul de preempţiune se lasă mult aşteptată.

Primarul a susţinut – în răspunsul transmis către compania imobiliară Regatta Estate, reprezentantul exclusiv pentru vânzarea imobilului – că nu a primit o cerere oficială din partea societăţii, însă fondatorul companiei, Eduard-Mircea Uzunov, atestă că a transmis douăzeci şi şapte de e-mailuri cu adresa în cauză, pentru primar şi pentru fiecare consilier local, la data de 5 septembrie 2022.

Edilului i s-a solicitat să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca imobilul în care a locuitAndrei Mureşanu să fie „onorat cum se cuvine” în patrimoniul cultural, însă nici o decizie nu a fost luată, la mai bine de un an de la cerere, arată sursa citată.

Viceprimarul Sebastian Rusu a declarat că primarul Allen Coliban ar fi mult mai interesat să cumpere un mall decât un simbol naţional, specificând şi că i s-a propus achiziţionarea Casei Imnului, numai că – fiind vorba despre o iniţiativă liberală – acesta nu a fost receptiv, ca reprezentant al Uniunii Salvaţi România (USR), punct de vedere susţinut şi de Cătălin Anton, preşedintele Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, social-culturale, muncă, familie, educative, sportive, agrement, tineret, religie, învăţământ, sănătate şi protecţie socială din primărie, precizează sursa citată.

Mai mult decât atât, dacă anul trecut avea întâietate achiziţia unui mall, anul acesta primarul îşi doreşte să cumpere un han cu zidurile dărâmate, fiind a doua oară când pune iniţiativa pe ordinea de zi a Consiliul Local, conform Proiectului HCL privind aprobarea cumpărării unor imobile situate în Municipiul Braşov, pe str. Podul Creţului, în zona Pietrele lui Solomon, având nr. înregistrare 120497, din 18 august 2023.

Uzunov subliniază că „proprietarii vor să vândă la preţul de 1,6 milioane de euro, un preţ extrem de mic, ţinând cont de potenţialul cultural şi turistic al clădirii, amplasată pe latura de est a Cetăţii Braşovului. Pentru reconsolidarea şi transformarea clădirii într-un hotel emblematic există deja un proiect, prevăzut cu 22 de camere, în urma căruia ar rezulta o suprafaţă generoasă de 2.300 mp.” Situaţia a fost semnalată şi fostului Ministru al Culturii, domnul Lucian Romaşcanu.

„Deşteaptă-te, române!”, imnul de stat al României, a fost compus de Andrei Mureşanu, poet şi revoluţionar din Transilvania, devenind iniţial marşul revoluţionarilor paşoptişti. Nicolae Bălcescu l-a etichetat drept „Marseilleza românilor”, iar versurile sale au inspirat, de-a lungul timpului, sentimentele patriotice ale românilor.

Steagul, stema, imnul şi ziua naţională sunt elementele distinctive ale unui stat, motiv pentru care acest imobil ar trebui să între în circuitul public, pentru a fi vizitat şi a se evita astfel degradarea lui. Cu toate acestea, decizia primăriei de a-şi exercita dreptul de preempţiune, achiziţionându-l lamodestul preţ propus, întârzie să apară, mai spun reprezentanţii Regatta.

Citește mai mult pe bursa.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL