Skip to content
Politică

La Constanța adie un vânticel de blat: PSD-ul lui Mazăre sună adunarea în jurul lui Făgădău

Decebal Făgădău, primarul în funcție la Primăria Constanței, a ținut o conferință de presă pentru a-și anunța candidatura pentru încă un mandat din partea PSD. După condamnarea fostului primar Radu Mazăre în dosarul retrocedărilor, numărul pretendenților la primăria Constanței a crescut: de la 10 în 2012 când Mazăre a candidat pentru ultima oară s-a ajuns la 12 candidați în 2016 și la 17 candidați anul acesta. „Un semn de normalitate este chiar numărul mare de candidaturi. În urmă cu 8 ani cine avea curaj să se bată cu Radu Mazăre? Câte candidaturi erau? Astăzi avem 17 candidaturi. E un semn de sănătate,” a declarat actualul primar.

Bilanțul celor patru ani la cârma orașului nu stă, din păcate, în opinia constănțenilor, sub semnul „sănătății” și, până și pentru cineva care nu locuiește în Constanța, este limpede că rezultatele mandatului lui Decebal Făgădău sunt extrem de slabe. Din cele 40 de promisiuni făcute în campania electorală din 2016, la capitolul „realizări” Decebal Făgădău s-a putut lăuda în conferința de presă cu lucruri care par, comparate cu problemele vechi, însă în continuare de actualitate, ale orașului (construirea excesivă și abuzivă de imobile, lipsa unei strategii urbanistice, diminuarea spațiilor verzi, lipsa unui bazin olimpic, Cazinoul în prag de colaps, salubrizarea ineficientă, sectorul medical deficitar, etc.) drept cel puțin hilare. „Am muncit ca un chinez în acest mandat adunând informații despre fiecare pom, pe care l-am fotografiat ! Știu totul despre fiecare arbore din Constanța, ce specie este, ce înălțime, ce valoare științifică are, ce valoare economică are, așa cum știu toți stâlpii, toate elementele de decor urban,” a declarat Decebal Făgădău.

Decebal Făgădău nu este singurul care nu găsește niciun defect mandatului și persoanei sale și care are explicații și învinuiri pentru toate aspectele eșecului său ca primar. Ca și în 2016, nu există la Constanța o reală opoziție la adresa lui Decebal Făgădău în afara celei din partea PNL. Datele disponibile converg, la o analiză atentă, către ipoteza unui blat împotriva acestei formațiuni politice, în favoarea menținerii PSD la putere în municipiul Constanța.

De altfel Decebal Făgădău a salutat, în cadrul conferinței de presă, prezența candidaților independenți pentru postul de primar, a lăudat colaborarea pe care a avut-o cu PMP, a salutat atitudinea celor de la USR PLUS. „Partidele tinere sunt pline de entuziasm. USR PLUS are o echipă tânără și sper ca entuziasmul lor să fie dublat de pragmatism și profesionalism. Sper să rămână la fel de vocali”, a declarat Decebal Făgădău, referindu-se, probabil, la campania de denigrare și la atacurile lui Stelian Ion la adresa candidatului PNL, Vergil Chițac.

Împotriva acestui candidat s-au îndreptat toate atacurile actualului primar în conferința de presă, cu un dispreț și o iritare vădite, deloc caracteristice campaniei electorale a lui Făgădău din 2016, semn clar că Virgil Chițac, având un potențial real de a câștiga fotoliul de primar, deranjează. În pre-campania electorală, candidații independenți și ai celorlalte formațiuni politice aplică aceeași strategie cu cea a lui Făgădău și au drept țintă a atacurilor același candidat, Vergil Chițac. Deși acesta a propus, împreună cu PNL Constanța, o alianță cu USR PLUS pentru a nu fărâmița dreapta, Stelian Ion a refuzat propunerea și a devenit extrem de virulent în presă în atacurile sale împotriva aceluiași Vergil Chițac. Candidatul USR declară, de ochii lumii, că dorește să detroneze PSD-ul la Constanța, dar demonstrează, prin fapte, că scopul său ascuns este fărâmițarea dreptei și menținerea la putere a lui Decebal Făgădău. Primarul în funcție a fost de altfel cel care i-a semnat lui Stelian Ion actul de mutare dintr-o garsonieră ANL dintr-o zonă mai puțin cotată (garsonieră obținută, conform unei anchete NewsWeek, într-un mod abuziv de către Stelian Ion) într-un alt apartament dintr-o zonă de lux, cartierul Faleză Nord.

Două lucruri pot fi reținute însă din conferința de presă a actualului primar al Constanței: că (încă) îi (mai) e frică de mama sa și că, spre deosebire de toți ceilalți contra-candidați, care probabil cunosc Constanța pentru că acolo au locuit sau locuiesc, primarul în funcție o cunoaște „intestinal”. Alegătorii își pot imagina singuri, desigur, ce poate să însemne o asemenea declarație de „iubire”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *