Skip to content
Internațional

La doar o zi de la semnarea acordului, președintele Afganistanului respinge clauza privind eliberarea prizonerilor talibani

aljazeera.com

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a respins duminică cererea talibanilor de eliberare a 5.000 de prizonieri, cerere care este inclusă în acordul semnat sâmbătă între SUA și militanții islamiști, informează Reuters.

Partea afgană nu a fost parte a acordului semnat sâmbătă la Doha de către negociatorul american și reprezentantul talibanilor, în prezența secretarului de stat al SUA Mike Pompeo. Negocierile între afgani și talibani ar urma să aibă loc abia după acordul de la Doha.

„Guvernul Afganistanului nu s-a angajat în niciun fel să elibereze 5.000 de prizonieri talibani. (…) SUA nu sunt în măsură să decidă, ci sunt doar un intermediar”, a declarat președintele Ghani, potrivit Hotnews.

SUA și aliații săi din NATO au fost de acord sâmbătă cu retragerea trupelor din Afganistan în următoarele 14 luni, dacă militanții talibani vor respecta acordul semnat sâmbătă, transmit Reuters și BBC News. Una dintre principalele condiții este ca talibanii să își țină promisiunile privind ruperea oricăror legături cu al-Qaeda și alte grupări teroriste.

Încheierea conflictului lung de 18 ani, declanșat imediat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, este una dintre promisiunile făcute de președintele american Donald Trump, care susține că astfel soldații se vor putea întoarce acasă și se va pune capăt ”celui mai lung război al Americii”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *