La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

Sursă foto: Twitter / Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Germaniei și Europei să facă un efort mai mare în ceea ce privește apărarea și pregătirea pentru un atac din exterior, într-o declarație pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Descurajare, pregătire pentru apărare – ştiu că acestea sunt cuvinte neobişnuite venite din partea unui cancelar german. Cuvinte pe care noi, în Germania, nu le-am mai folosit de atât de mult timp, încât aproape că au fost uitate”, a afirmat Olaf Scholz într-un podcast. Dar aceste cuvinte reprezintă o sarcină foarte importantă: împreună cu aliaţii noştri, trebuie să fim atât de puternici încât nimeni să nu îndrăznească să ne atace”, a adăugat el, amintind că „Rusia nu atacă doar Ucraina, ci distruge și pacea în Europa”.

„Iar noi, Germania și Europa, facem mai mult – și trebuie să facem și mai mult – pentru a ne putea apăra în mod eficient”, a îndemnat acesta, subliniind că Ucraina va fi sprijinită în autoapărarea sa „atât timp cât va fi necesar”.

De asemenea, NATO este cea mai bună garanție de apărare „de ambele părți ale Atlanticului”, a susținut cancelarul german.

Scholz a indicat creșterea investițiilor în armata germană ca fiind un semn că aceasta își îndeplinește angajamentele față de NATO.

În acest an, Germania investește 2% din producția sa economică totală în armată, pentru prima dată în ultimele decenii, a declarat Scholz, făcând aluzie la un obiectiv de lungă durată al NATO.

„Și acest lucru va rămâne valabil și în următorii ani și decenii”, a promis liderul de la Berlin.

Producția „constantă” de muniție – care în prezent este un subiect de mare dezbatere în Europa – este un element-cheie al apărării, a spus cancelarul german, iar țările europene ar trebui să își centralizeze comenzile.

La rândul său, într-o scrisoare transmisă miercuri miniștrilor de externe din statele membre ale UE, șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, i-a îndemnat să facă mai mult pentru a trimite muniție în Ucraina, în timp ce forțele Kievului, care sunt depășite numeric, se străduiesc să țină piept Rusiei. El a mai transmis că este pregătit să convoace o reuniune pe această temă.

Sprijinul viitor din partea celuilalt mare susținător al Kievului, în afară de UE, Statele Unite, este sub semnul întrebării, deoarece un pachet de 60 miliarde de dolari este blocat în Congres.

Apelul lui Borrell a fost făcut în paralel cu eforturile UE de a ajunge la un acord pentru a suplimenta cu 5 miliarde de euro Instrumentul European pentru Pace, un fond separat de bugetul european, folosit pentru a rambursa statele membre pentru armele trimise în Ucraina.

Creșterea finanțării a fost blocată de Germania, care dorea ca sprijinul său bilateral acordat Kievului să fie compensat cu noile contribuții la fondul UE.

Totuși, începând de anul trecut, UE a pus în aplicare un mecanism în cadrul căruia au fost elaborate 60 de contracte-cadru pentru a plasa comenzi pentru muniții de artilerie către industrie, iar aceste contracte sunt, de asemenea, finanțate în cadrul Instrumentului European pentru Pace.

De asemenea, acest sistem-cadru de achiziție ar permite statelor membre să comande muniție de artilerie din afara Uniunii dacă găsesc o oferta mai bună și cu livrare mai rapidă.

La începutul săptămânii, în marja Consilului Afaceri Externe, șeful diplomației europene a subliniat că industria așteaptă comenzi.

„Nu-mi spuneți că industria europeană nu are capacitatea necesară. Ba da, o are. Cel puțin așa ni se spune. Ceea ce așteaptă sunt comenzi concrete, unele au fost aprobate, altele nu au fost încă aprobate. Unele țări fac un efort mai mare decât altele, dar nu depinde de mine acum să spun cine și cum o fac”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: