Skip to content
Politică

La limita absurdului: puşcăriaşi ţinuţi în cuşti pe acoperiş! FOTO

Chiar dacă situaţia despre care veţi citi mai jos pare la limita absurdului, ea se întâlneşte în România. Astfel, pe una dintre clădirile celui mai dur penitenciar din ţara noastră (cel din Giurgiu) au fost amenajate nu mai puţin de opt colivii metalice în care sunt scoși zilnic la aer, câte o oră, deținuții pe care gardienii îi consideră cei mai violenți.

Partea neverosimilă este că acest sector nu există în acte, iar conducerea închisorii nu îi recunoaște existența. Cu toate acestea, Secția E9 – Grad Sporit de Pericol (GSR) este menționată în rapoartele de monitorizare a două ONGuri, precum și în reclamațiile foștilor deținuți, relatează Cetăţeanul.net.

Unul dintre cazurile dificile tratate în ultimul an la Spitalul Obregia din Capitală (unitate de bolnavi psihici) este Cristi Chira, deținut eliberat în 2014 de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu. Înainte să ajungă la spital, a fost găzduit, timp de aproape doi ani, într- un spațiu care, teoretic și legal, nu există. Ca deținut al închisorii din Giurgiu, era scos zilnic încătușat, timp de o oră, într-o colivie de metal (cușcă zoo – spune el) montată pe acoperișul unității de detenție. În restul de 23 de ore, trebuia să se ferească de colegul de temniță, un schizofrenic incontrolabil.

De altfel, spune fostul condamnat, Chira a fost eliberat anul acesta, a avut nevoie de tratament la Spitalul Obregia după ce a primit două lovituri de rangă în cap de la coleg.

În perioada încarcerării, lui Cristi Chira nu îi era frică să facă denunțuri împotriva gardienilor. Așa că a fost pedepsit, a fost mutat în secția denumită Grad Sporit de Risc (GSR), pe care conducerea închisorii din Giurgiu se ferește s-o recunoască pentru că nu este prevăzută în legislație.

Normele legislative impun împărțirea condamnaților, în funcție de pedeapsă și comporatamentul din pușcărie, în următoarele regimuri de executare a pedepsei: deschis, semideschis, închis și de maximă siguranță.

Citiţi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *