Skip to content
Politică

La multinaționale nu se decontează moartea! Studiu de caz: Selgros Craiova EXCLUSIV

Indiscret in Oltenia

Ai intrat client și ai plecat între patru scânduri. Cam așa se poate traduce ultima promoție scornită în preajma sărbătorilor de iarnă, de băieții de la Selgros Craiova. Un gorjean întors acasă din Germania, pentru a-și petrece Crăciunul alături de familie, a fost strivit în incinta magazinului cu pricina, de o cutie plină cu electronice. Venise cu soția la cumparături, iar singura sa greșeală a fost că nu s-a gândit că la Selgros plouă cu paleti de sute de kile. Știrea cu pricina a trecut oarecum neobservată, mai ales că accidentul s-a petrecut pe 27 decembrie, fix între Crăciun si Anul Nou. Cu românii plecați în vacanțe și televiziunile cu programe deja mutate către zona de divertisment, retailerul cu pricina a scăpat ieftin cu promovarea negativă. Poate că până la urmă așa era și corect, că doar nu acționarii elvețieni ai acestui mamut economic au curmat viața bietului om.

Ceea ce a ieșit la iveală după această tragedie este însă de-a dreptul halucinant și arată adevărata mizerie morală din interiorul unor astfel de multinaționale. Raul Ciobanu, victima de 52 de ani, a fost lovit de paletul dărâmat din imprudența unui tânăr angajat al supermarketului. Acesta din urmă lucra pe un motostivuitor și nu a efectuat corect o manevră. Dar partea uluitoare abia acum urmează: polițiștii și inspectorii de la ITM au aflat cu stupoare că cel acuzat de omor din culpă nu avea atestat legal care să-i permită să lucreze pe acel utilaj!!! În plus, zona în care lucra motostivuitorul nu a fost niciun moment marcată corespunzător, pentru a restricționa accesul clienților în raza sa de acțiune! Dar declarația dată la cald, de angajatul criminal în fața polițiștilor craioveni, e de-a dreptul bomboană pe colivă. Omul a recunoscut imediat că nu deține vreo patalama de „motostivuitor”, însă lucratul pe așa ceva făcea parte din fișa nescrisă a postului! Adică, mai pe românește, dacă nu punea osul la muncă pe mașinăria ucigașă, ar fi rămas fără serviciu.

Image result for petrica ciorecan

Aici intră în scenă Petrică Ciorecan (foto sus; sursa: SelgrosCautaPasiunea.ro), directorul magazinului Selgros Craiova, despre care cred că nu greșim spunând că este autorul moral al crimei cu pricina. Vorbim despre un manager care nu și-a asumat, cel puțin până acum, vreo vină pentru cele întâmplate acolo, care nu a infirmat public ipoteza potrivit căreia angajații sunt trimiși cu bună știință să încalce normele de protecție a muncii și care și-a consumat nestingherit vacanța de iarnă, chiar dacă pe tarlaua păstorită de el s-a întâmplat o asemenea grozăvie. Iar pentru ca tupeul să fie fără margini (nu că viața unui om ar putea fi cumva decontată), directorul Ciorecan nu a oferit familiei îndoliate, până acum, vreun ajutor financiar. În afară de o coroană de flori, din partea Selgros România, cu care a fost trimis la înmormântare un alt angajat.

“Principalul lucru pentru care clienții vin în magazinul nostru este serviabilitatea, amabilitatea. Le știm problemele, le știm familia, nevoile, încercăm să venim în întâmpinarea lor”, explică directorul Selgros Craiova pe pagina oficială a retailer-ului. În cazul victimei de pe 27 decembrie, echipa condusă de Ciorecan a înlocuit “întâmpinarea” cu “suprimarea”, iar la partea cu “nevoile și familia” probabil că a rămas repetentă.

Revenind însă la partea cu protecția muncii, scenariul descris de angajatul ucigaș pare unul credibil. Este puțin probabil faptul că acesta a fost mânat de un puseu de hărnicie, hotărând de capul său să se urce la manșa unei mașinării pentru care nu avea atestat. Dacă totul ar fi decurs normal, probabil ar fi fost mângâiat părintește pe cap de către șeful său. Dar pentru că totul a sfârșit tragic, probabil conducerea magazinului dorește acum să-l scoată unic țap ispășitor. Rămâne de văzut dacă și cei de la Poliția Coșoveni, care investighează în prezent cazul, vor fi de acord cu asta.

P.S.: Pe parcursul documentării acestei anchete jurnalistice, mulți angajați Selgros au acceptat, sub protecția anonimatului, să vorbească despre abuzurile șefului lor, directorul Petrică Ciorecan. Au înfierat politica de cadre, explicând cum aproape toți adjuncții săi sunt rude și prieteni intimi și cum Ciorecan ar “unge” periodic autoritățile locale, pentru a nu fi deranjat de vreun control. Plus multe alte nereguli privind promovarea furnizorilor și vămuirea lor pentru diferite favoruri. Din respect pentru gravitatea cazului prezentat, dar și conștient că lucrurile ce țin de bucătăria internă a Selgros ar trebui rezolvate pe linie ierarhică, am decis să nu public acea parte. Cu toate că ea ar fi demonstrat foarte limpede cât de ușor au fost implementate metehnele mioritice în structurile mioritice ale multinaționalelor.

4 comentarii la “La multinaționale nu se decontează moartea! Studiu de caz: Selgros Craiova EXCLUSIV

  1. Tot ce este scris mai sus este foarte adevărat se angajează doar pile rude se fac chefuri cu poliția locală circulație a fost chiar și primari la balta Selgros.Iar cu colegul nostru care avea 2-3 luni de când era angajat este un băiat cuminte care a fost pus obligat sub amenințarea că va fi dat afară daca nu se suie pe stapler așa se cheamă utilajul,nu sa urcat că a vrut el.

  2. Concluzia mea…se pare ca acest articol este mai degraba unul în care autorul prezintă o serie de aversiuni și ostilitati nefondate la adresa directorului magazinului și nicidecum o prezentare a nefericitului accident…
    Iar acest Marcu Bog. .. atâtea deficiențe în scriere…ma întreb câte deficiențe are în cerebel de face atâtea afirmații?!..
    Fiecare om și angajat este responsabil pt activitatea care o are la locul de muncă!

  3. Un articol in care se doreste in mod direct patarea acestui magazin prin informarea gresita a cititorilor!Un gest urat referitor la acest articol in care cei de la psnews nu cunosc nici magazinul nici directorul nici angajatii nici ajutorul si implicarea conduceri in ajutarea familiei!!! Un gest urat la adresa acestei companii care a fost si este alaturi de familia persoanei decedate! Un material lipsit de profesionalism.
    Domnule Marcu tin sa va aduc la cunostinta ca in magazinul craiova nu a fost nimeni in cei 12 ani de cand este deschis acst magazin…DAT AFARA!! Daca aveti tupeul sa folositi cuvantul “coleg” faceti o mare greseala!Nu sunteti “coleg” cu nimeni de acolo esti doar o persoana care incearca sa pateze munca depusa in acel magazin!

  4. Există o vorbă, peștele de la cap se împute, așa că ar fi bine ca pupincuriștii să nu mai vorbească, fiindcă miroase. Cazul prezentat este aplicabil oricărui hipermagazin, așa cum spune și titlul. Peste tot se fac nereguli, numai că aici nu mai sunt doar de ordin economic. Indiferent de ajutorul acordat, fapta nu dispare, iar omul nu mai revine. Instanța va decide din punct de vedere legal – culpă=suspendare, dar ca și în cazul Colectiv-Piedone sau Gigină-Oprea, managerul ar trebui demis pentru abuz și neglijență în serviciu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *