La o lună de la atentatul din 7 octombrie, viitorul politic al lui Netanyahu este în pericol

Sursa foto: Twitter
Sursă foto: X

La o lună de la atacul sângeros comis de Hamas, viitorul politic al premierului israelian Benjamin Netanyahu pare foarte periclitat, potrivit experţilor, scrie AFP.

Mesajul său de la sfârşitul lunii octombrie pe reţeaua X (fostul Twitter) acuza aparatul de securitate că a subestimat riscurile unui atac de amploare al mişcării islamiste palestiniene, dezvăluind dezorientarea şefului guvernului, în vârstă de 74 de ani şi de 16 ani la putere. El a şters mesajul înainte de a-şi cere scuze.

Această tergiversare a urmat unei concesii la fel de surprinzătoare: el a recunoscut că şi el va trebui să fie „tras la răspundere” pentru eşecurile care au făcut posibil cel mai grav atac împotriva Israelului de la crearea sa în 1948.

Dar dificultăţile lui Benjamin Netanyahu au început cu mult înainte de 7 octombrie: de la începutul anului, în fruntea unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului, el s-a confruntat cu o opoziţie masivă faţă de reforma sa judiciară.

De asemenea, el este judecat în trei cazuri de corupţie.

Atacul Hamas ar putea fi o lovitură fatală pentru Benjamin Netanyahu, care deţine recordul pentru cel mai longeviv prim-ministru al Israelului. Primul său mandat datează din 1996.

„Bibi”, aşa cum este cunoscut, este un fost ofiţer în comandourile de elită ale armatei israeliene şi a fost întotdeauna un apărător fervent al poporului evreu. El le-a promis israelienilor că va „anihila” mişcarea islamistă palestiniană.

Dar în kibuţurile din sudul Israelului, primele ţinte ale masacrului din 7 octombrie, mulţi îl consideră responsabil pentru lipsa de protecţie de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: