Skip to content
Republica Moldova

La o zi după discursul istoric al Maiei Sandu, Parlamentul European cere din nou ca R. Moldova să primească statutul de țară candidată la UE

European Union 2022 - Source : EP

Parlamentul European a solicitat joi, într-un nou vot în plen, ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Eurodeputații au adoptat raportul anual de punere în aplicare a acordului de asociere a UE cu Republica Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 împotrivă și 39 de abțineri, documentul fiind votat la o zi distanță după ce membrii Parlamentului European au ascultat și aplaudat discursul istoric al președintei Maiei Sandu, în care aceasta a a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE, definind o astfel de decizie ca fiind “luminița de la capătul tunelului”.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deputații europeni solicită, prin votul de joi, ca Uniunea Europeană să ofere mai mult sprijin strategic Republicii Moldova în urma cererii de aderare la UE, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Pe lângă înrăutățirea peisajului de securitate, textul recunoaște că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a afectat în mod disproporționat Moldova vecină. Economia acesteia a fost afectată de pierderea oportunităților de import și export și de creșterea rapidă a prețurilor la energie. De asemenea, Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor dintre toate țările, punând serviciile sale publice sub o presiune enormă.

Declanșată de invazia rusă, cererea oficială de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană din 3 martie a fost salutată de deputații europeni, deoarece “confirmă parcursul european al țării”. Aceștia solicită instituțiilor UE să acorde statutul de candidat la UE Moldovei, alături de Ucraina și Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TUE și “pe baza meritelor”. Între timp, Uniunea Europeană și Moldova ar trebui să continue să lucreze la integrarea țării în piața unică a UE.

Comisia Europeană, la rândul său, trebuie să asiste Moldova în pregătirea unei strategii credibile de preaderare pentru aderarea la UE. Deputații europeni subliniază, de asemenea, necesitatea unui sprijin mai strategic al UE pentru Moldova, de exemplu prin crearea unui nou grup de sprijin al Comisiei pentru această țară, similar celui existent pentru Ucraina.

Continuarea reformelor cheie

Raportul subliniază, de asemenea, că cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei deschid un nou capitol în integrarea lor europeană, care ar trebui să se caracterizeze prin eforturi sporite de punere în aplicare a acordurilor de asociere existente și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare.

În timp ce salută progresele inițiale ale programului ambițios de reforme al actualului guvern, deputații europeni încurajează cu tărie autoritățile moldovenești să lucreze la alinierea ireversibilă a țării la UE. Aceasta include avansarea reformelor în domeniul justiției și al statului de drept, precum și combaterea corupției și a structurilor oligarhice.

Textul subliniază, de asemenea, necesitatea ca guvernul să continue să îmbunătățească mijloacele de trai și standardele de viață ale cetățenilor moldoveni, pentru a preveni “exodul creierelor” în curs de desfășurare, și să restabilească încrederea oamenilor în instituțiile statului.

Transnistria

În cele din urmă, deputații europeni își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la seria recentă de incidente de securitate din regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia, și le condamnă ca fiind acte periculoase de provocare întreprinse într-o situație de securitate extrem de volatilă. Ei își reiterează sprijinul pentru o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

“Uniunea Europeană trebuie să acorde de urgență statutul de țară candidată Republicii Moldova și Ucrainei. Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari. Este un mesaj către lume că Uniunea Europeană îi sprijină pe cei cu care împărtășim aceleași valori într-un mod concret, tangibil și angajat. Este un mesaj pentru Putin și pentru toți dictatorii din lume, că vom rămâne uniți în fața oricărei agresiuni și că vom deveni mai puternici prin astfel de acțiuni. Mai presus de toate, este și un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru cei care au ales un drum european, că Europa îi vede, îi aude și nu îi va abandona”, a declarat raportorul Dragoș Tudorache (Renew Europe, România).

O delegație de eurodeputați a vizitat țara în perioada 31 martie – 2 aprilie. Ei s-au întâlnit cu conducerea politică a Republicii Moldova, inclusiv cu președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Apărării Anatolie Nosatîi.

La precedenta sesiune plenară din perioada 2-5 mai, Parlamentul European a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Maia Sandu a efectuat marți și miercuri o vizită de lucru la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Charles Michel, căruia i-a transmis că “acordarea statutului de țară candidată Moldovei va reprezenta un semnal de încurajare și de sprijin”, cu prim-ministrul Regatului Belgiei Alexander De Croo, cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European, cu președinta Parlamentului European Roberta Metsola, cu șeful diplomației UE Josep Borrell, cu comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi, cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, în timp ce a devenit primul șef de stat al Republicii Moldova care s-a adresat plenului Parlamentului European. Joi, președintele Maia Sandu se va întâlni, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *