Ministerul chinez al Comerțului a declarat joi că China și UE au convenit să reînceapă discuțiile privind angajamentul ce are în vedere prețul minim pentru vehiculele electrice chinezești cât mai curând posibil.
Anunțul vine la zi după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat „tarife reciproce” la nivel mondial cu scopul de a face „să renască” industria americană şi a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite. Vor fi impuse tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.
Ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, și șeful comerțului din UE, Maros Sefcovic, au convenit, de asemenea, săptămâna trecută, să comunice în mod regulat la nivel ministerial și să consolideze schimburile privind principalele probleme economice și comerciale, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, He Yadong, în cadrul unei conferințe de presă.
Comisarul european pentru comerț și securitate economică a vizitat capitala chineză în perioada 27-28 martie, la doar câteva zile după ce s-a oprit la Washington pentru a se întâlni cu omologii săi americani.
La Beijing, Šefčovič s-a întâlnit cu o delegație formată din vicepremierul He Lifeng, ministrul comerțului Wang Wentao și ministrul vamal Sun Meijung. Discuțiile s-au axat pe îmbunătățirea și reechilibrarea relațiilor comerciale și de investiții dintre UE și China.
În ciuda necesității ca UE să își conducă nava în ape limpezi și departe de uraganul care suflă dinspre Washington, un steag alb către China pare puțin probabil. Cu toate acestea, o relație pragmatică oferă avantaje.
Šefčovič și Wang au convenit să mențină contacte periodice pentru a asigura progrese în ceea ce privește principalele preocupări legate de accesul pe piață și politicile comerciale și s-au angajat, de asemenea, să poarte un dialog privind lanțul de aprovizionare cu vehicule electrice pentru a spori competitivitatea europeană.
Între timp, Šefčovič și Sun au decis să înființeze un grup de lucru privind accesul pe piața agroalimentară și să analizeze revizuirile la Acordul de cooperare vamală și asistență reciprocă UE-China din 2024.
Vicepremierul He a declarat că China dorește să colaboreze cu UE pentru a consolida dialogul și schimburile, pentru a gestiona în mod corespunzător diferențele comerciale și economice și pentru a promova o dezvoltare „sănătoasă și stabilă” a relațiilor economice și comerciale.
De asemenea, el a subliniat necesitatea de a rezista împreună unilateralismului și protecționismului, protejând în același timp sistemul comercial multilateral, toate acestea în contextul celei de-a 50-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre China și UE.
În raportul publicat de Ministerul chinez al Comerțului, Šefčovič a menționat că China este un partener important pentru UE și și-a exprimat acordul cu privire la faptul că diferențele ar trebui soluționate prin dialog și consultare.
Rezolvarea problemelor comerciale
Deși China rămâne un partener comercial esențial pentru UE, balanța comercială este dezechilibrată, cu un deficit tot mai mare în comerțul cu bunuri din cauza subvențiilor ilegale date de China. Părțile nu sunt de aceeași părere în ceea ce privește vehiculele electrice și produsele lactate.
În 2024, deficitul comercial dintre UE și China a ajuns la 304,5 miliarde de eurp, în timp ce investițiile străine directe chineze în UE au atins un maxim al ultimilor cinci ani de 185 de miliarde, aproape egal cu investițiile UE în China.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News