Skip to content
Politică

La o zi după victoria PSD, DNA a pus sub control judiciar foști miniștri roșii

ziare.com

La o zi după victoria Partidului Social Democrat, Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a pus sub control judiciar pe mai mulți foști miniștri ai PSD.

Este vorba despre așa-numitul „dosar Microsoft mare”, în care parchetul Codruței Kovesi îi urmărește penal pe numeroși foști miniștri ai Comunicațiilor, ai Educației și nu numai, în legătură cu achiziționarea licențelor IT.

De data aceasta, este vorba despre Dan Nica, Alexandru Athanasiu și Adriana Țicău, toți trei miniștri în guvernul Adrian Năstase: al Internelor, al Educației, respectiv al Comunicațiilor.

Redăm mai jos comunicatul integral al DNA trimis luni PSnews.ro:

„În completarea comunicatului nr. 1434/VIII/3 din data de 23 noiembrie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

 Ca urmare a îndeplinirii cerințelor legale și constituționale referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoane care au deținut o funcție ministerială la data faptelor, respectiv obținerea avizului favorabil din partea Președintelui României, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale a următorilor inculpați:

NICA DAN, ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 – iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ATHANASIU ALEXANDRU, ministru al educației și cercetării în perioada 2003-2005, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ȚICĂU SILVIA ADRIANA, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 – iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie – decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

De asemenea, față de inculpații NICA DAN și ATHANASIU ALEXANDRU s-a dispus și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Nica Dan și Athanasiu Alexandru trebuie să respecte următoarele obligații:

  1. a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați,
  2. b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
  3. c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
  4. e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
  5. f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul ATHANASIU ALEXANDRU,  trebuie să respecte şi obligaţia de a nu depăşi teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală competent.

Inculpaților Athanasiu Alexandru și Nica Dan li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Athanasiu Alexandru, Nica Dan și Țicău Silvia Adriana li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

2 comentarii la “La o zi după victoria PSD, DNA a pus sub control judiciar foști miniștri roșii

  1. Si pe madam abramburica de ce o evitati ? Ca are asa ,:spalare de bani ,traffic de influenta,Abuz in serviciu !pe ea de ce nu o cercetati ??? Ori e scutit cumva de raspunderea penala ?Eu nu cred !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *