Skip to content
Externe

La Palma: Al doilea curs de lavă s-a unit cu primul şi şi-a redus capacitatea de distrugere în înaintarea spre ocean

news.ro

Al doilea curs de lavă al vulcanului Cumbre Vieja din La Palma s-a unit cu cel principal şi şi-a redus capacitatea de distrugere în înaintarea spre ocean. Suprafaţa afectată de lavă a crescut la 709 hectare.

Guvernul Canarias a ordonat eliminarea carantinei din localităţile Tazacorte, El Paso şi Los Llanos de Aridane, în urma îmbunătăţirii datelor privind calitatea aerului în zonă, relatează TVE. Rămân în carantină aproximativ 3.500 de locuitori.

Reţeaua de supraveghere vulcanică a Institutului Geografic Naţional a înregistrat în total 13 seisme noaptea trecută în insula La Palma, cu magnitudini cuprinse între 0,6 şi 3 grade.

Activitatea vulcanului continuă să fie intensă şi, în ultimele ore, au apărut două guri separate care se găsesc la nord-vest de conul principal. Cu acestea, vulcanul are acum patru guri.

Cumbre Vieja a evacuat 80 de milioane de metri cubi de lavă, terenul care a fost format în mare este de 475 de metri faţă de coastă, are 30 de metri adâncime şi o suprafaţă de 27,7 hectare.

Lava acoperă în total o suprafaţă de 709 hectare şi a afectat 1.005 construcţii, dintre care 870 au fost distruse. Suprafaţa acoperită de cenuşa vulcanică căzută s-a extins la 3.173 de hectare.

Cursul de material magmatic care a ieşit la suprafaţă vineri din cele două noi centre emiţătoare de lavă care s-au deschis la 600 de metri de conul principal al vulcanului s-a unit cu primul format de erupţie şi şi-a redus capacitatea de distrugere, a spus Carmen López de la Institutul Geografic Naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *