Skip to content
" "
Politică

La un an de la Colectiv, dosarele sunt judecate cu viteza melcului

www.turnulsfatului.ro

La un an de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, dosarele sunt judecate cu viteza melcului. Acuzația este formulată de către jurnalistul Cătălin Tolontan, într-o investigație publicată, luni, pe blog și semnată alături de Mirela Neag și Răzvan Luțac.

Mai mult: în niciuna dintre aceste spețe aflate pe rolul instanțelor, nu este vorba despre corupție, acuză cei trei ziariști.

În prima dintre ele („dosarul-mamă”), cercetată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), sunt inculpați Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu (patronii clubului „Colectiv”), Daniela Niță (patroana firmei de pirotehnie Golden Ideas Fireworks Artists SRL, care a lansat artificiile), fratele ei Cristian Niță și angajatul acestei firme Viorel Zaharia, cel care a participat la montarea artificiilor, dar care era afară din club în momentul aprinderii lor.

Cu excepția lui Cristian Niță (acuzat de favorizarea infractorului și de ascundere de probe), ceilalți cinci sunt învinuiți de ucidere din culpă pentru 64 de victime în concurs cu vătămare din culpă pentru aproximativ 20 de răniți, pentru că afectarea a 80 dintre răniți, fie tratați în străinătate, fie care și-au obținut mai tîrziu documentele, este cercetată ca infracțiune într-un dosar disjuns.

Între inculpații de la club și cei de la firmă au apărut deja linii diferite de apărare. De exemplu, cei de la club se întreabă de ce unul dintre primii specialiștii chemați la fața locului de către anchetatori „este partenerul de viață și cel care locuia în aceeași casă cu patroana firmei de pirotehnie, Daniela Niță. Există la dosar discuțiile între cei doi, cum de a fost chemat tocmai el?!”. Potrivit acelorași surse din club, „partenerul Danielei Niță, solicitat inițial de anchetatori pe post de specialist, deține și o firmă mare de evenimente, clientă a partidelor”.

În al doilea dosar (anchetat de către același PICCJ), este urmărit pentru ucidere din culpă și vătămare corporală Marian Moise. Angajat al firmei Golden Ideas Fireworks, Moise a montat împreună cu Viorel Zaharia artificiile. Zaharia a ieșit din club, iar Moise le-a aprins. Acesta a fost rănit și s-a tratat în străinătate, iar dosarul lui a fost disjuns. În acest dosar, sunt cercetați, încă o dată, cei cinci inculpați din dosarul-mamă, pentru vătămarea din culpă a 80 de răniți, în afara celor 20, care le sunt imputați în primul dosar. Acest caz disjuns se găsește în faza urmăririi penale.

A treia speță (instrumentată de către procurorii militari din DNA) îi vizează pe ofițerii ISU Antonina Radu și George Matei, singurii pentru care procurorii au cerut instanței judecarea pentru „infracțiuni de corupție – abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Dar judecătorii de la Tribunalul Militar au retrimis cazul către DNA, pentru încălcarea drepturilor acuzaților. În acest moment, el se găsește din nou în faza de urmărire penală.

În al patrulea dosar (trimis în fața instanței de către procurorii civili din Direcția Națională Anticorupție), fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone este judecat pentru abuz în serviciu. Alături de el, mai sunt inculpați Aurelia Iofciu (șefa secției Autorizări Comerciale din primărie) și colegele ei Luminița Ganea și Sandra Motoc. Dosarul a fost înregistrat acum 164 de zile și se găsește în cameră preliminară.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *