Skip to content
Politică

La vremuri noi, obiceiuri vechi. PSD scoate de la naftalină proiectul descentralizării

antena3

Primul ministrul Sorin Grindeanu, invitat la un eveniment prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, le-a spus, marţi, celor prezenţi la eveniment că Guvernul va face miercuri primii paşi pentru reducerea birocraţiei, prin adoptarea strategiei de descentralizare a administraţiei publice.

Guvernul va adopta miercuri strategia de descentralizare a administraţiei publice/ Marea descentralizare, propusă de Liviu Dragnea la sfârşitului anului 2013 şi blocată de CCR, scoasă de la sertar.

„Vin din administraţia publică locală şi ştiu care sunt problemele de aici. Ştiu că s-a plictisit lumea să meargă cu dosare la Bucureşti să le depună pentru proiecte. Această birocraţie trebuie să înceteze! Vă anunţ că mâine (miercuri – n.r.) am şedinţă de Guvern şi se aprobă strategia de descentralizare, ceea ce este extrem de important pentru ceea ce avem de făcut în continuare. Deşi am miniştri în echipa mea care au o reticenţă pentru că este foarte greu să renunţe la anumite lucruri pe care le consideră că sunt de apanajul administraţiei centrale. Că spun că facem acest prim pas şi aprobam această strategie de descentralizare pentru că este nevoie, şi sper ca la finalul mandatului nostru, încredinţat de cetăţeni, să ne prindă cu aceste lucruri făcute”, a declarat premietul Sorin Grindeanu, potrivit Mediafax.

Premierul Sorin Grindeanu este și mai decis să realizeze descentralizarea, după discuțiile pe care le-a avut cu primarii, oamenii de afaceri și reprezentanții administrației județene din Bistrița-Năsăud.

„Eu am cerut miniştrilor şi membrilor echipei guvernamentale ca toate lucrurile care pot fi date către autorităţile publice locale, înţelegând aici şi cele judeţene, să poată fi transferate într-un ritm cât mai rapid, astfel încât cei care pot gestiona aceste obiective să o facă mult mai bine decât noi, de la Bucureşti. De fapt, mâine (miercuri – n.r.), dincolo de aprobarea strategiei pentru descentralizare, aprobăm şi un prim proiect de acest tip pe care l-a cerut în urmă cu lună Tulcea: faleza de la Tulcea să treacă în administraţia Consiliului Judeţean”, a explicat premierul, potrivit evz.ro

Primul ministru Sorin Grindeanu a subliniat faptul că şi administraţiile locale şi judeţene trebuie să înţeleagă responsabilitatea pe care o vor avea după ce va fi adoptată strategia de descentralizare.

“Provin din administraţie publică locală, ştiu preocupările, ştiu problemele pe care le au şi primarii şi cei care conduc consilii judeţene, provin din rândul lor şi încerc să nu trec foarte repede de partea cealaltă şi să uit de ceea ce m-am lovit şi eu. Mă îndoiesc ca toţi membrii echipei pe care o conduc înţeleg acest lucru. Dacă nu înţeleg, o să-i fac să înţeleagă. (…) Ceea ce vreau să subliniez este următorul lucru: şi autorităţile locale şi judeţene trebuie să fie responsabile să îşi înţeleagă responsabilitatea pe care o au odată ce acest proces – care nu este un proces simplu, care se termină de pe o zi pe alta – va fi finalizat. Sigur că este de datoria noastră să dăm şi pârghiile necesare să gestioneze toate aceste noi probleme pe care le vor avea, dar acesta este drumul pe care trebuie să mergem şi în forma aceasta vom merge cu viteza sporită în perioada imediat următoare”, a mai spus premierul.

Astfel, guvernul Grindeanu scoate de la naftalină marea descentralizare  propusă de Liviu Dragnea la sfârşitului 2013 şi blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a hotărât, cu unanimitate de voturi că legea pe care Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea era, în ansamblu, neconstituţională.

Ministerul Dezvoltării Regionale a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea strategiei generale de descentralizare, care preia practic la nivel general prevederile legii promovate de Liviu Dragnea în urmă cu patru ani. Mai exact, obiectivul general asumat în strategie este transferarea de noi competenţe, cu excepţia celor de inspecţie şi control, la nivelul autorităţilor locale, – primării, consilii locale şi judeţene – o mare parte dintre acestea fiind exercitate acum de direcţiile descentralizate ale ministerelor. O preluare a deconcentratelor de către autorităţile locale se propunea şi în 2013, la nivel central rămânând însă competenţa de inspecţie şi control. Aceasta din urmă va fi şi în sarcina autorităţii locale în ceea ce priveşte competenţa acesteia de a emite autorizaţii, avize sau acorduri.

Guvernul Ponta își asumase  în noiembrie 2013 un proiect similar de descentralizare care însă a fost declarat, în ansamblu, neconstituţional de judecătorii Curţii Constituţionale, în ianuarie 2014 şi care a provocat o ruptură în fostul USL, formalizată de afltfel la finalul lui februarie 2014.

Prezentul proiect seamănă izbitor  cu proiectul propus în urmă cu trei ani, însă acum este vorba despre asumarea unei strategii prin hotărâre de guvern, ministerele vizate urmând să facă o analiză de impact în vederea elaborării unui act normativ de transfer.

Domeniile care fac parte  din procesul de descentralizare sunt agricultura , cultura, turismul, mediul. sănătatea, educaţia-activităţi extraşcolare, tineret şi sport.

Potrivit strategiei puse în debatere publică, toate competenţele propuse a se transfera de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor locale vizează strict competenţe privind implementarea politicilor/strategiilor naţionale şi a reglementărilor în vigoare la nivel local, iar acestea vor fi însoţite de resursele necesare exercitării acestora, respectiv: resurse umane, financiare şi materiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *