Laboratoarele care lucrează teste prelevate de la şoferi ar putea lucra şi sâmbăta şi duminica

Sursa foto: pexels

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că laboratoarele de medicină legală ar putea face analiza testelor prelevate de la şoferi chiar şi în weekend, astfel încât rezultatul să fie dat în maximum 72 de ore.

„Ceea ce am încercat să facem în momentul de faţă ca soluţie tehnică intermediară din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii – să organizăm regional astfel de laboratoare iar Ministerul de Interne va asigura transportul probelor biologice de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale, care va analiza în maximum 72 de ore rezultatul. Această organizare implică şi permanenţa, adică să se poate lucra şi sâmbăta şi duminica, pentru că altfel de vineri până luni sunt 72 de ore şi s-ar putea să nu faci testul. Aşa că organizăm şi această permanenţă iar până la sfârşitul anului, printr-un proiect pe care l-am demarat în luna mai, finanţat de la Banca Mondială, toate cele 36 de servicii judeţene de medicină legală şi cele şase institute de medicină legală vor avea echipamente de ultimă generaţie care care să permită testarea în fiecare judeţ a acestor cazuri”, a afirmat Rafila la Digi 24.

În opinia sa, intervalul de 72 de ore pentru analiza testelor este unul rezonabil.

„Este necesar să existe un timp rezonabil în care probele să fie procesate. Discutăm despre două tipuri de analiză. O analiză calitativă, la care rezultatul poate să fie pozitiv sau negativ. După această probă, dacă rezultatul este pozitiv, se trece la determinarea cantitativă a substanţei halucinogene din proba care a fost analizată. (…) 72 de ore, inclusiv transportul de la locul de prelevare până la unul dintre laboratoarele regionale pe care le-am organizat şi le organizăm în continuare cu colegii de la Medicină Legală, este un termen rezonabil”, a arătat ministrul.

El a spus că nu vor fi multe teste de laborator, întrucât situaţiile sunt destul de puţine.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: