Skip to content
Cultura Societate

Lansarea unui volum inedit la Biblioteca Academiei Române: Mărturia unui istoric singuratic

Joi dimineață, peste 200 de profesori, istorici, academicieni și cercetători, împreună cu reprezentanți ai presei, s-au aflat la Biblioteca Academiei Române cu ocazia lansării volumului Mărturia unui istoric singuratic semnată de Narcis Dorin Ion.

Cu acest prilej s-a adus și un omagiu unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați istorici, academicianul Dinu C. Giurescu, la un an după moartea sa.

Președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop a fost, de asemenea, prezent la acest eveniment pentru a-și arăta respectul și aprecierea pentru fostul istoric:

„Profesorul Dinu C. Giurescu nu a fost un om comod, nu a acceptat niciodată să tacă, a fost un istoric cetățean, un intelectual luptător. Nu numai un domn al istoriografiei românești, ci al întregii culturi și civilizații dintre Nistru, Dunăre și Carpați”, a afirmat academicianul în deschiderea evenimentului.

Cartea este o reconstituire a societății românești din anii 40 și până în zilele noastre, dar și o biografie a istoricului Dinu C. Giurescu.

„Cu colegul meu Dinu C. Giurescu am avut o veche și statornică relație de solidaritate amicală din vremea în care amândoi – traversând dificultățile epocii staliniste și neo-staliniste, el normator la Sovromconstrucții, eu fierar-betonist la Sala Palatului – intram într-o vagă și trecătoare normalitate la începutul anilor ʼ60 ai veacului trecut. Dar momentul întâlnirii noastre decisive a fost cel al anilor ʼ80, când liberalismul apusese și când ne-am aflat pe aceeași baricadă nevăzută a luptei pentru apărarea monumentelor istorice amenințate cu distrugerea.“ a spus vicepreședintele Academiei Române Răzvan Theodorescu, prezent la eveniment.

Volumul descrie oameni, fapte, evenimente de după cel de-al Doilea Război Mondial, din perioada comunistă, de după Revoluția din Decembie 89.  Volumul este rezultatul unui dialog deschis purtat în anul 2017 între reputatul istoric Dinu C. Giurescu și Narcis Dorin Ion, la rândul său istoric, și constituie „mărturia unei vieți dedicate istoriei, patrimoniului și monumentelor istorice ale României“. 

Dinu C. Giurescu a fost cercetător, profesor universitar în țară și în Statele Unite ale Americii, autor al unei impresionante opere istorice. Specialist în arta medievală românească din secolele XIV-XVIII, Dinu C. Giurescu a militat împotriva demolării unor importante monumente istorice și de artă, cărora le-a consacrat o serie de lucrări. Membru corespondent al Academiei Române din 1990 și membru titular din 2001, profesorul Dinu C. Giurescu a fost coordonator și coautor al volumelor IX și X din valorosul tratat „Istoria românilor“, operă fundamentală elaborată sub egida Academiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *