Skip to content
Sănătate

Lanțul erorilor de la Ministerul Sănătății: De ce este Vlad Voiculescu direct responsabil de gafa care a aruncat DSP-urile în haos

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Zilele acestea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reușit să producă o nouă gafă de proporții. Concret, ministrul a solicitat, printr-o adresă oficială, Direcțiilor de Sănătate Publică din țară să finalizeze prima etapă a vaccinării cadrelor medicale până vineri, 8 ianuarie. Voiculescu a venit ulterior cu o scuză, spunând că de fapt a fost vorba despre o eroare a unui misterios angajat al instituției.

Gafa lui Voiculescu pune pe jar DSP-urile

Documentul semnat de mâna lui Voiculescu, joi, 7 ianuarie, le trasează sarcina tuturor DSP urilor din țară să termine prima faza de vaccinare, a cadrelor medicale, adică aproximativ 250.000 de persoane, până pe 8 ianuarie, cel târziu, la ora 20:00. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a sărit în apărarea ministrului spunând că la mijloc este vorba despre o neînțelegere. Astfel, până vineri, 8 ianuarie, ora 20:00, trebuia să se finalizeze programarea cadrelor medicale la vaccinare si nu vaccinarea în sine. Gheorghiță a dat și el vina pe un angajat al Ministerului Sănătății care ar fi înțeles greșit mesajul. Gafa a pus însă pe jar DSP-urile din țară și a stârnit în mod evident panică.

" "
" "

Nimeni nu își asumă vina

Problema majoră în acest caz este că nimeni nu își asumă vina. Lanțul decizional se întinde până la ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu care a semnat ca primarul documentul fără să-l citească. Dacă într-adevăr gafa a aparținut unui angajat de rang inferior al Ministerului Sănătății, cel care a redactat adresa, asta nu înseamnă că Voiculescu și chiar Gheorghiță sunt exonerați de orice vină. În primul rând, ministrul Voiculescu ca ultim decident în acest caz ar fi trebuit să citească cu atenție documentul înainte de a-l semna și a-l trimite la toate DSP-urile din țară. Dar chiar și în eventualitatea în care Voiculescu nu a semnat acest document cu mâna lui, e greu de crezut că el nu știa de existența unei asemenea adrese ce urma să fie trimisă către toate DSP-urile din țară. Dacă într-adevăr ministrul nu știa de existența actului și semnătura nu îi aparține, eroarea este cu atât mai gravă, pentru că asta înseamnă că în Ministerul Sănătății se fac lucruri peste capul ministrului! Un astfel de document nu avea cum să nu ajungă și în atenția ministrului înainte de a fi ajuns în atenția DSP-urilor din țară.

În al doilea rând, Valeriu Gheorghiță, în calitate de coordonator al campaniei naționale de vaccinare, având atribuții mai degrabă logistice ar fi putut cel puțin teoretic să aibă acces la actul semnat de ministrul Sănătății și trimis DSP-urilor din țară. Dacă ar fi avut acces și ar fi contra-verificat actul de la Ministerul Sănătății, Gheorghiță ar fi descoperit gafa înainte ca acest document să ajungă la DSP-uri. Ne întrebăm astfel de documente nu ajung de pildă și pe biroul coordonatorului campaniei naționale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță nu a putut fi contactat de PS News pentru un punct de vedere.

Faptul că toată lumea aruncă vina în curtea unui misterios angajat al Ministerului Sănătății, țapul ispășitor, care ar redactat eronat și ar fi trimis adresa nu îi scutește pe cei doi de vină. E aproape incredibil cum un astfel de document care producea efecte de genul acesta nu a ajuns nici în atenția ministrului Sănătății nici în atenția coordonatorului campaniei naționale de vaccinare înainte de ajunge la DSP-urile din țară. Totodată, ne putem întreba cum de un astfel de document nu a ajuns nici pe mâna lui Raed Arafat, subsecretar de stat? Iar dacă a ajuns, de ce nu a fost verificat minuțios

Eroarea fundamentală aparține însă emitentului – Ministerul Sănătății. În ultimă instanță Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, cel mai important om din minister, ar fi trebuit să știe cu exactitate ce conține documentul trimis DSP-urilor din țară. Greșeala îi aparține astfel în întregime, iar pasarea ei spre o terță parte, un misterios angajat al Ministerului, denotă în final un leadership și un management defectuos. Confruntați deja cu probleme majore în campania de vaccinare, ne mai lipseau doar gafele ministrului Sănătății și lehamitea altora.

1 comentariu la “Lanțul erorilor de la Ministerul Sănătății: De ce este Vlad Voiculescu direct responsabil de gafa care a aruncat DSP-urile în haos

  1. @ Probabil că Vlad Voiculescu dorește să atragă încă odată atenția în mod discret că vaccinarea este doar voluntară, acțiunile de voluntariat fiind finanțate doar la nivel organizatoric, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *