Lasconi, cu lecția neînvățată: Consider că rolul Turciei e foarte important. Nu aș putea să vă zic în detaliu ce scrie

Sursa foto: Elena Lasconi

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale din România, a oferit recent un interviu pentru Europa Liberă, în timpul căruia au ieșit la iveală lacune în ceea ce privește cunoștințele de politică externă și securitate națională.

Întrebată de jurnalista Anca Grădinaru despre rolul Turciei în strategia regională de apărare a NATO, Lasconi a răspuns vag, arătând o lipsă de înțelegere a relațiilor strategice dintre aliați, notează republica.ro.

„Rolul Turciei este foarte important (…) nu aș putea să vă zic în detaliu ce scrie…”, a spus Lasconi, care aspiră la cea mai înaltă funcție în stat.

Redăm mai jos un fragment din interviul pentru Europa Liberă:

Jurnalista Anca Grădinaru: O întrebare legată de atribuțiile principale ale președintelui României, care țin de politică externă – și v-aș întreba ce rol știți că are Turcia în planul regional de apărare al NATO în raport cu România?

Elena Lasconi, candidat la prezidențiale: Aaamm, rolul Turciei este unul foarte important, că în momentul de față nu lasă să treacă vapoarele din zona Ucrainei. E foarte important ca exact cum vorbesc despre noi că suntem un factor de stabilitate și eu consider că rolul Turciei este foarte important. Nu aș putea să vă zic în detaliu ce scrie, că probabil dvs. v-ați gândit la niște lucruri…

Anca Grădinaru: Da, România, Turcia și alte state din regiune, în planul regional de apărare în caz de atac al NATO. Noi facem echipă cu Turcia, la asta mă refeream când am pus această întrebare.

Elena Lasconi: Facem echipă, da. Și rolul lor e extrem de important. Și mă bucur că se întâmplă asta. Chiar spunea… am fost la ambasada Turciei…

Anca Grădinaru: Aveți încredere în Turcia ca partener NATO?

Elena Lasconi: Eu pornesc cu încredere în multă lume, până când sunt dezamăgită, dar am încredere în partenerii turci.

În cadrul aceluiași interviu pentru Europa Liberă, Elena Lasconi și-a arătat susținerea pentru o prezență crescută a trupelor străine NATO în România, fiind convinsă că asta ar descuraja un eventual atac. Întrebată despre prezența trupelor NATO în România, Lasconi a răspuns omițând să menționeze trupele americane, care formează de fapt cel mai mare contingent militar străin din țara noastră.

Elena Lasconi: Cred că ar fi grozav dacă am avea mai multe trupe străine în România, pentru că e demonstrat că în țările în care au existat trupe străine NATO pregătite de luptă, acelea nu au fost niciodată atacate. Și cred că ar fi important.

Anca Grădinaru: Știți în România câte trupe străine avem acum din NATO? Aproximativ, desigur.

Elena Lasconi: Da, avem doar o singură trupă de luptă și avem din Franța, din Anglia și cred că cam atât, nu știu dacă nu cumva și din Italia am avut, dar nu, cred că e vorba de…

Anca Grădinaru: Vă referiți la grupul de luptă al NATO?

Elena Lasconi: Da, da, da.

Anca Grădinaru: Și mai avem din Statele Unite, care sunt cei mai mulți.

Elena Lasconi: Păi da, din Statele Unite… da, bineînțeles (râde).

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: