Skip to content
Politică

Laura Codruta Kovesi, despre Tudorel Toader: Când am înaintat acțiunea la CEDO, a zis că nu am nicio șansă

Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat, marți, procesul împotriva României, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Într-o intervenție la Digi24, ea a subliniat că această Hotărâre favorabilă  trebuie să fie un bun argument pentru magistați să nu abandoneze lupta niciodată.

„Mesajul meu pentru procurori și judecători: să își amintească mereu această Hotărâre CEDO, că a meritat să luptăm și să nu abandonăm”, a spus Kovesi. Ea adăugat că Hotărârea CEDO stă la baza unui principiu simplu, și anume că un procuror/judecător cu funcție de conducere nu poate fi demis prin decizii arbitrare ale ministrului Justiției, sau ale altor persoane din puterea executivă.

„Acum, sigur, dacă un procuror/jduecător nu-și îndeplinește atribuțiile profesionale este altceva, însă că să fie demis sunt necesare motive obiective, nicidecum decizii arbitrare ale persoanelor din puterea executivă. Nimeni cu funcție de conducere în sistemul de Justiție nu  poate fi revocat din motive politice”, a comentat Kovesi.

Chiar dacă a obținut câștig de cauză, Kovesi a spus că nu o interesează să audă ce mai au de spus judecătorii Curții Constituționale: „Nu mă intereseaza CCR. Ce au avut de spus, au spus în motivarea lor. Doar ceea ce spune CEDO contează”.

În privința fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, ea a reamintit că în momentul în care a înaintat acțiunea la CEDO, i-a transmis că nu are nicio șansă de câștig: „Când am făcut aceasta acțiune, Tudorel Toader a zis ca nu am nicio șansă. Pentru mine nu a a contat nici atunci ce are el de zis, nu contează nici la ora actuală”.

Deși putea solicia despăgubiri statului român, Kovesi a ales să nu o facă. „N-am vrut ca din banii românilor să îmi fie mie plătită o despăgubire, pentru o decizie prin care mi-a fost respins liberul acces la justiție”.

CEDO a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra. Kovesi a formulat plângerea la CEDO la finele anului 2018.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *