Skip to content
Politică

Laura Vicol poate răsufla ușurată: ÎCCJ, lovitură dură pentru DNA

libertatea.ro

A fost soluționat, marți dimineață, dosarul avocatei Laura Vicol, pe care Înalta Curte de Casație și Justiție a achitat-o definitiv.

Amintim că  aceasta fusese acuzată în prealabil de către DNA, de complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, favorizarea făptuitorului și fals în scrisuri sub semnătura privată, potrivit Agerpres.ro

La instanța de fond, Curtea de Apel București, Laura Vicol a fost sancționată cu un avertisment. În același dosar, Niculae Learciu a trebuit să plătească o amendă penală în valoare de 7.200 lei. DNA acuza că avocata l-ar fi ajutat pe acesta din urmă să exercite fără drept profesia juridică, știind că el nu deține calitatea de avocat, prin punerea la dispoziție a unor împuterniciri avocațiale. Acestea atestau calitatea sa și puteau permite îndeplinirea unor sarcini specifice profesiei, precum participarea la acte de urmărire penală în diverse dosare ce se aflau sub instrumentarea DIICOT sau DNA.

Procurorii susțineau și că „În martie 2015, Laura Voicu, apărător ales al inculpatei Georgia Ioana Deaconu, la data faptelor aflată în arest preventiv (…), cunoscând faptul că Learciu nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul ‘Barou constituţional’, l-a desemnat să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul menționat, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA. În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, prin faptul că l-a trimis la sediul DNA pe Niculae Learciu, pentru a acorda asistență juridică unei inculpate aflate în stare de arest preventiv, a cărei apărare este obligatorie potrivit legii, Laura Vicol a provocat, în mod inconștient, o stare de pericol pentru înfăptuirea justiției”.

Urmărirea penală, în cazul avocatei, a fost îngreunată din cauza imposibilității folosirii unor probe. Acestea ar fi fost obținute în mod ilegal și ar fi riscat să fie declarată nulitatea fazei de urmărire în totalitate, pentru că nu se aflau în conformitate cu dreptul la apărare, așa cum arată dispozițiile Codului de procedură penală.

DNA mai menționează, în cazul avocatei Laura Vicol: „De asemenea, pentru a-i facilita lui Learciu accesul în arestul DGPMB cu eludarea dispoziţiilor legale care reglementează regimul vizitelor la care au dreptul persoanele private de libertate, Laura Vicol a emis şi înmânat coinculpatului, spre a le folosi, un număr de 33 de împuterniciri avocaţiale, în care a menţionat, în mod neadevărat, că acesta ar deţine calitatea de avocat al unei anumite persoane. Persoana respectivă, aflată în stare de arestat preventiv, era o prietenă de familie a lui Learciu. Astfel, persoana respectivă a beneficiat, fără drept, de acces nelimitat, din punct de vedere al numărului prezenţelor, în spaţiul respectiv, în condiţii speciale şi nerestrictive”.

Prezența lui Niculae Learciu în arestul DGPMB, s-a constat de către anchetatori, nu ținea de acordarea asistenței juridice, ci răspunea unor interese personale ale persoanei care era privată de libertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *