Laureații Premiului Nobel cer blocarea partidului francez de extremă dreapta

Foto L'Express

Pe măsură ce se apropie turul doi al alegerilor legislative, programat duminică, 7 iulie, lumea științifică se mobilizează împotriva Rassemblement National (RN), francez.

„Colegiul Franței cheamă cetățenii și oficialii aleși la un angajament reînnoit față de umanism, știință și deschidere către Europa și lume”, este mesajul instituției care reprezintă un centru de predare și cercetare în Franța.

Foto bfmtv.fr

Laureații Premiului Nobel cer blocarea RN

Chiar înainte de prima rundă a alegerilor, cinci laureați ai Premiului Nobel și alți cercetători, cereau, printr-un text publicat în Le Monde, să blocheze RN.

„Noi, oamenii de știință din toate mediile, facem un apel la mobilizarea cetățenilor și academice împotriva extremei drepte (…). Pozițiile xenofobe și naționaliste ale extremei drepte ar izola Franța de comunitatea științifică internațională”, este mesajul savanților.

Izolarea Franței este una dintre preocupările majore ale oamenilor de știință, în cazul unei preluări a puterii, de către RN

„Știința este o activitate internațională și progresează datorită cunoștințelor tuturor. Orice retragere a Franței în sine, așa cum a propus RN, cu francezii nativi, i-ar fi dăunătoare”, explică Albert Fert, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2007, pentru Le Parisien.

Câștigătorii Premiului Nobel consideră că extrema dreaptă a demonstrat în mod repetat că manipulează sau ignoră faptele științifice pentru a-și servi agenda politică. De asemenea, încălzirea globală și vaccinarea sunt citate de savantii francezi.

„Franța nu trebuie să întoarcă spatele istoriei sale”

Marți, 02. 07 a.c., într-o altă rubrică publicată de Le Monde, o mie de istorici, în frunte cu cercetători și academicieni cunoscuți pentru convingerile lor de stânga, au cerut un vot împotriva RN. Textul lor se încheie cu un îndemn de a „vota în fiecare circumscripție pentru a învinge candidatul RN” , duminica viitoare,  în turul doi al alegerilor legislative.

„Franța nu trebuie să întoarcă spatele istoriei sale Până acum, extrema dreaptă a ajuns la putere doar din cauza înfrângerii militare și a unei ocupații străine, în 1940. Nu ne resemnăm cu o nouă înfrângere, aceea a valorilor care, din 1789, au întemeiat pactul politic francez și solidaritatea națională”, spun, istoricii.

Aceștia descriu, RN drept „moștenitorul Frontului Național, fondat în 1972 de cei nostalgici de Vichy și Algeria franceză, care face astfel parte din istoria extremei drepte franceze, modelată de naționalism xenofob și rasist, prin antisemitism, prin violența și disprețul față de democrația parlamentară”.

Bardella: „Da, vom avea o majoritate absolută”

Într-un interviu acordat pentru Le Figaro, marți, 2 iulie, Jordan Bardella s-a aratat încrezător în capacitatea RN de a câștiga alegerile legislative de duminică, 7 iulie.

În această perspectivă, actualul președinte al RN se pregătește și se asigură că „guvernul său este pregătit”. Întrebat despre cazul Ministerului Economiei, acesta a spus că are în vedere două portofolii.

„Am în vedere doi miniștri. Un ministru al Finanțelor și Conturilor Publice, căruia i se va adăuga un ministru delegat care va fi responsabil cu punerea în ordine a conturilor statului și readucerea țării la sănătatea bugetară după șapte ani de excese. înrăutățiri financiare și constrângeri bugetare Și vreau un ministru responsabil în mod specific de creștere, adică de Competitivitate, Industrie și Energie.

Aceasta corespunde celor două priorități ale mele economice: producția și revenirea la rațiunea bugetară. (…) Am deja numele în minte și am vorbit cu cei interesați care au acceptat”, a spus Jordan Bardella, fără a da nume.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: