Skip to content
Europa Politică

Laurențiu Rebega (Pro România) analizează în presa din SUA alegerile pentru Europa

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România și membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a scris un editorial despre provocările alegerilor europarlamentare din 2019 pentru o publicație conservatoare din Statele Unite susținătoare a președintelui Donald Trump.

Editorialul a apărut în SUA la doar câteva zile după ce Rebega a dat un interviu live la Fox News în New York despre problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană și despre poziția României în cadrul Europei. Publicația difuzează, de altfel, în cadrul analizei lui Rebega, și înregistrarea interviului acordat de europarlamentar postului Fox News.

„În mai 2019, sunt programate alegeri pentru Parlamentul European. Ulterior, Consiliul European va propune un candidat pentru președinția Comisiei, iar acesta și echipa sa vor fi votați de noul Parlament. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană intră într-un nou mandat. Să nu uităm însă că noul Parlament și noua Comisie vor fi ale unei noi Europe – o Europă din care s-a retras unul dintre cele mai importante state, Marea Britanie. Dacă ne uităm la restul Europei, vedem o Germanie în derută după retragerea Cancelarului Merkel, vedem o Italie care pare decisă să ignore sfaturile de la Bruxelles, vedem o Franță în flăcări. În Est, Grupul de la Visegrád are politici din ce în ce mai centrifuge, iar cei „șapte pitici” din Nord nu au găsit-o încă pe Alba ca Zăpada. Cum va arăta, în aceste condiții, configurația politică europeană pentru mandatul 2019-2024?”, își începe Rebega editorialul pentru publicația americană.

Europarlamentarul Pro România face o primă constatare: ”partidele tradiționale de centru-stânga (socialiste și social-democrate) s-au prăbușit peste tot. Dintre țările mari, socialiștii sunt la putere numai în Spania, dar guvernul de la Madrid este minoritar și nu face față provocărilor sociale și politice. În România, guvernul social-democrat este puternic contestat în interior și a primit avertismente severe de la Bruxelles. Statele care au guverne de stânga stabile, Portugalia și Slovacia, sunt prea mici ca să influențeze rezultatul final al alegerilor”. Dar, observă el, ”și partidele de centru-dreapta tradiționale, grupate, la nivelul Uniunii, în PPE, sunt pe un trend abrupt descendent. În Germania, alianța CDU-CSU a suferit pierderi grele în alegerile din Bavaria și Hessa, și perspectiva unui reviriment până în primăvară este, practic, nulă. În Franța, partidul lui Maron a reușit să-i distrugă atât pe socialiști cât și pe republicani. În fine, în Spania, Partidul Popular nu reușește să își revină după pierderea guvernării”.

Rebega observă că, ”profitând de prăbușirea partidelor centriste, partidele de extremă (și de stânga, și de dreapta) s-au întărit aproape peste tot. Pe de altă parte, în toate țările au apărut numeroase partide sau mișcări care ies din structura clasică stânga vs. dreapta”. Tocmai de aceea, europarlamentarul Pro România lansează previziunea că viitorul Parlament va fi mult mai fragmentat decât cel de acum și că, ”deși grupul popular va rămâne, foarte probabil, cel mai important, el nu va avea o pondere suficientă pentru controlul masiv pe care l-a avut în ultimele trei mandate. Grupul social-democrat, de centru-stânga, va pierde foarte mult și va cădea probabil pe locul patru sau chiar cinci. Grupurile care sunt considerate astăzi de extremă vor câștiga mult, dar nu suficient pentru a constitui în jurul lor o majoritate parlamentară.

Grupul partidelor conservatoare va fi slăbit de ieșirea Marii Britanii, dar va primi, pe de altă parte, întăriri din multe țări unde guvernele centriste nu au dat rezultate”.

Din cele de mai sus, își continuă Rebega analiza destinată publicului american, ”ar rezulta că grupul partidelor etichetate ca populiste ar putea ajunge într-o poziție din care ar putea înclina balanța într-un sens sau altul. Și totuși, există un potențial foarte mare pentru o nouă forță politică. În piața comună și, ulterior în Uniunea Europeană, deceniile de prosperitate au constituit un uriaș bazin electoral reprezentat de clasa mijlocie, iar aceasta a votat constant partidele centriste. Turbulențele din ultimii ani, care au degradat nivelul de trai sau au crescut amenințările externe (terorism, migrație), au determinat deplasarea multor votanți către extreme. Cu toate acestea, majoritatea clasei mijlocii este conformistă și inerțială, și, deci, ar vota mai degrabă o altă propunere de centru, decât partide cu o viziune radicală. Aparent, votanții pierduți de socialiști și populari s-ar putea regăsi în oferta micului grup liberal ALDE, dar acest grup nu vine cu nimic nou, iar asocierea cu Emmanuel Macron mai mult îi va dăuna.

Din păcate, nu pot fi decât pesimist. Pariul meu este că marii câștigători în primăvara lui 2019 vor fi partidele verzi”.

Rebega explică și de ce a ajuns la această concluzie: ”Amenințările climatice au devenit foarte evidente și participarea la demonstrațiile organizate de ONG-urile verzi arată puterea de mobilizare a acestei teme. Prin contrast, toate celelalte partide centriste nu reușesc să propună subiecte relevante pentru situația actuală. Desigur, până în mai, partidele clasice pot încerca și să-și adjudece teme ecologiste, dar credibilitatea lor va fi mai mică. Deocamdată, ecologiștii domină numai în nordul Europei, dar o campanie bine condusă ar putea câștiga masiv votanți în Franța și țările central-europene”.

Problema gravă nu este însă „votul verde”, mai spune europarlamentarul român, ci o eventuală „putere verde” care s-ar instala. ”În general, politica ecologistă se rezumă la a păstra sau a restaura ecosistemele naturale. Dar, în materie de soluții pentru dezvoltarea umană, Verzii sunt fie naivi, fie neputincioși. Aplicarea generală a unor politici verzi va bloca, cel puțin pe termen scurt, pârghiile de dezvoltare, va duce la scăderea în continuare a nivelului de trai și, pe plan global, va accentua discrepanțele între Nord și Sud”, iar o dominație a Verzilor în Europa nu ar fi una pozitivă, și-a încheiat Rebega editorialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *